Antradienis Kaune – džiazo diena

Džiazas yra ne tik muzika, bet ir erdvė, atmosfera, nuotaika, kurią reikia pajusti – būtent tokią galimybę siūlo Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos Džiazo katedros studentai, dėstytojai bei „Punto Jazz palėpė“, kurie džiazo gerbėjams kiekvieną savaitę padovanos po naują renginį. Jau nuo vasario 17 dienos prasideda antrus metus iš eilės organizuojami „VDU džiazadieniai“, Kaune antradienius paskelbę džiazo dienomis.

Plačiau apie „Džiazadienius“ papasakojo VDU Džiazo katedros vedėja Justė Sakalytė.

– „Džiazadieniai“ vyksta antrus metus iš eilės. Tuo pačiu metu, toje pačioje vietoje?

– Taip, mūsų renginiams savo erdvę suteikusi „Punto Jazz palėpė“ – ypatinga vieta, kuri jau savo pavadinimu deklaruoja, kad džiazas čia valdo. Džiazo renginiai, kuriuose savo koncertinę programą pristato tiek debiutantai, tiek jau patirties turintys atlikėjai – pasaulinė tradicija, mes šioje srityje nesame inovatoriai. Bet vis dėlto Kaune tokio pobūdžio renginių labai trūko: turime talentingų studentų, turime studijas, bet studentai retai kada turi kur parodyti tai, ko išmoko, kaip patobulėjo. O jiems to labai reikia. Kaip ir publikai reikia naujų veidų, naujų muzikinių patirčių.

– Ar kiekvieno vakaro programą rengia patys studentai?

– Programos rengimas – jau savaime intriguojanti procedūra. Kiekvienas renginys turi savo šeimininkus – du studentus. Prieš pradėdami ruoštis „Džiazadieniams“, studentai traukia burtus, kas su kuo rengs koncertus kitą pusmetį. Traukiamos dalyvių kortelės su vardais, taip ir sudaromos poros. Studentams, kuriems burtai lėmė koncertuoti drauge, belieka susitarti dėl programos, pasirinkti, ką dar kviesis groti kartu: kas pasikviečia bendramokslius, kas – dėstytojus, kas – kolegas, su kuriais jau yra koncertavę. Jiems suteikiama visiška kūrybos laisvė, kokią programą parengti. Vienintelis reikalavimas – surengti tam tikro lygio koncertą.

– Daliai studentų scena seniai nebe naujiena. Bet tikriausiai yra ir tokių, kuriems „Džiazadieniai“ – visiškai nauja patirtis?

– Jaudulys, scenos baimė – tai pažįstama ir pirmakursiams, ir patyrusiems scenos vilkams. Bet, šiaip ar taip, scena yra tai, dėl ko jie visi ateina mokytis muzikos. Jie gros ar dainuos ne sau, jiems reikia publikos, o prie jos reikia priprasti. Scena yra tai, dėl ko jie visi ateina. Tai nėra tik noras groti – jie nori groti žmonėms. Vieni studentai iš karto labai aktyviai įsitraukia į šią veiklą, nekantrauja, kada galės pasirodyti, kitus tenka padrąsinti, pastūmėti. Kiekvienas koncertas – tai tikra, ne suvaidinta situacija. Dėl to jie studentams ir vertingi: parengė programą ir turi eiti į tą šaltą dušą. Juolab kad tenka ne tik atlikti muzikinį kūrinį, bet ir pademonstruoti scenos kalbos gebėjimus. Džiazo atlikėjai vis tiek anksčiau ar vėliau susiduria su situacija, kai reikia ne tik groti, bet ir pristatyti kūrinius ar prisistatyti pačiam. Ir, tarkime, vokalistams tai įprasta, jie to tiesiog nesureikšmina, o štai būgnininkui jau tenka labai stipriai perlipti per save, kad paimtų į rankas mikrofoną ir prabiltų nuo scenos. Taigi šiuose renginiuose ir pratiname studentus tai padaryti: kiekvienas vakaro programą ruošiantis studentas turi ne tik atlikti pasirinktas kompozicijas, bet ir tarti bent keletą žodžių.

– Ar „Džiazadieniai“ – išskirtinai tik studentiškas renginys?

– Tikrai ne. Nors kiekvieno „Džiazadienio“ tikslas – pristatyti vis naujus Džiazo katedros studentus, kaip ir anksčiau, čia netrūks svečių – tiek publikai jau žinomų kviestinių atlikėjų, tiek iš užsienio atvykstančių profesionalių muzikantų. Rudenį rengtuose vakaruose dalyvavo svečių iš Japonijos, pavasarį laukiame atvykstant muzikantų iš Olandijos, Bulgarijos. Džiaugiamės, kad apie mūsų renginius jau žino ne tik Lietuvos, bet ir užsienio atlikėjai: skambina kolegoms, klausinėja, siūlosi atvažiuoti dalyvauti už minimalius honorarus. Mūsų studentams koncertuoti vienoje scenoje su tokiais įvairiais žmonėmis – puiki patirtis, todėl renginiuose įžvelgiame didelę prasmę.

Pirmasis pavasario semestro „Džiazadienis“ vyks jau šiandien. Jį atidarys VDU Muzikos akademijos Džiazo katedros dėstytojų komanda: Steponas Januška (vokalas), Dominykas Vyšniauskas (trimitas, fliugelhornas), Pranas Kentra (gitara), Nerijus Ardzevičius (bosinė gitara, kontrabosas) ir Arvydas Joffė (mušamieji instrumentai). Tai pripažinti atlikėjai, kurie visi kartu dar nėra koncertavę – todėl vakaro svečiams žadama ypatinga muzikinė staigmena.

Kaip visuomet, vakaro programoje – koncertas ir tradicinės muzikinės improvizacijos. Koncertų pradžia – 19 val. Vieta – „Punto Jazz palėpė“ (Kęstučio g. 6, Kaunas).

„VDU džiazadieniai“ vyks vasario 17, 24, kovo 10, 17, 25, 31, balandžio 14, 21, 30 ir gegužės 5, 12, 19 bei 26 dienomis. Renginius organizuoja VDU Muzikos akademijos Džiazo katedra ir „Punto Jazz palėpė“. Koncertai nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių