Ansamblis „Nemunas“ japonų širdis bandys suvirpinti kanklių skambesiu

  • Teksto dydis:

Nuo liepos 25 dienos pusšimtis Kauno šokėjų, dainininkų, muzikantų išvyksta į Japonijos Gifu miestą, kuriame surengs pasirodymus festivalyje „Ritoania NOW“ (liet. „Lietuva dabar“).

Aštuntą dešimtmetį skaičiuojantis Kauno technologijos universiteto (KTU) tautinio meno ansamblis „Nemunas“ parengė išskirtinę programą, kuria tikisi paskatinti japonų susidomėjimą Lietuvos etnine kultūra, Kauno miestu ir pačiu universitetu. Ansamblis Japonijos žiūrovams taip pat rengia siurprizą, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui paminėti skirtas renginys „Ritoania NOW“ japonams pristatys Lietuvos kultūrą, meną, tradicijas. KTU ansamblio „Nemunas“ pasirodymai bus pagrindinis festivalio, skirto Lietuvos atkūrimo šimtmečiui paminėti, akcentas.

Uždainuos ne tik lietuviškai

Ruošdamiesi viešnagėn į Japoniją ansamblio „Nemunas“ nariai parengė valandos trukmės programą, kurioje – šokiai, dainos, muzika. Koncertuodami Japonijoje jie vilkės tautiniais kostiumais iš skirtingų etnokultūrinių regionų.

Šokiai vaizduos lietuvišką darbą laukuose, poros pasirinkimą, vestuvių tradicijas, mylimųjų santykius.

Ansamblio nariai pasakoja, kad programoje bus tradicinių šokių, kurie susiję su senoviniais lietuvių papročiais ar buitimi. Šokiai vaizduos lietuvišką darbą laukuose, poros pasirinkimą, vestuvių tradicijas, mylimųjų santykius. Japonai išvys įvairias polkas, klumpakojį, netgi javų kūlimą vaizduojantį šokį.

Festivalio programoje numatyta vakaronė, todėl nemuniečiai tikisi į veiksmą įtraukti ir daugiau šokėjų. Specialiai jiems repetuojami lietuviški žaidimai ir rateliai.

Koncertuodamas ansamblis Japonijos žiūrovams pristatys autentiškus lietuvių instrumentus – skrabalus, birbynes, skudučius, kankles. Senaisiais muzikos instrumentais bus atliekami solo numeriai. Kai kuriuose pasirodymuose numatyta akomponuoti buityje naudojamais rakandais.

Nemuniečių sprendimu, programoje skambės ir nūdienos aktualijas atspindinčios smagios melodijos, ir liaudies dainos. Į repertuarą nuspręsta įtraukti dainą apie Kauno miestą.

Margarita Tomkevičiūtė/ KTU nuotr.

„Norime japonus maloniai nustebinti japoniškai atlikdami jų mėgstamą dainą apie sakuras“, – pasakoja ansamblio meno vadovė Margarita Tomkevičiūtė. Ji viliasi, kad įspūdingas lietuviškų kanklių skambesys palies jautrias japonų širdis, o užsimezgusi draugystė nepasimirš ilgam. „Tikimės, kad kūrinių įvairovė, mūsų pastangos ir atsakingas koncertinės programos ruošimas bus tinkamai įvertinti“, – sako ji.

Norime japonus maloniai nustebinti japoniškai atlikdami jų mėgstamą dainą apie sakuras.

Anot M. Tomkevičiūtės, nemuniečiai turi didelę tarptautinių festivalių patirtį, visada jiems atsakingai ruošiasi. Ansamblis didžiuojasi itin reta ir atsakinga proga, kai kolektyvui suteikiama galimybė užsienyje pristatyti tokią išsamią programą.

Dar 1949 metais įkurtas KTU ansamblis „Nemunas“ su pasirodymais apkeliavo daugelį Europos, Azijos šalių. Pastaraisiais metais ansamblis yra koncertavęs Kinijoje, Meksikoje, Portugalijoje, Maskvoje, Turkijoje.

Japonams pristatys Lietuvą ir Č. Sugiharą

Festivalis „Ritoania NOW“ Gifu prefektūroje organizuojamas pirmą kartą ir šliejamas prie „Sugiharos savaitės“ programos, kuri žymi garsaus tarpukario diplomato Čiunės Sugiharos atminimą. Jo programoje numatyti atlikėjų iš Kauno pasirodymai, lietuviško kino peržiūros, diskusijos, lietuviškų dirbinių mugė.

„Mums, kauniečiams, šis festivalis Gifu prefektūroje ypač svarbus“, – pabrėžia M. Tomkevičiūtė, primindama istorinius faktus. Būtent iš šio Japonijos regiono yra kilęs garsusis tarpukario diplomatas, humanistas Čijūnė Sugihara, kuris Antrojo pasaulinio karo metais dirbo Kaune ir išduodavo tranzitines vizas žydų tautybės žmonėms, taip išgelbėdamas tūkstančius gyvybių.

Č. Sugiharos memorialiniai muziejai veikia dvejuose miestuose: vienas muziejus įkurtas Kaune, o kitas – Yaotsu mieste, kuriame ir gimė garsusis diplomatas. Į Lietuvą kasmet atvyksta Japonijos moksleiviai bei studentai, norintys aplankyti garsiojo diplomato darbo vietą bei supažindinti Lietuvos jaunimą su Japonijos kultūra.

„Festivalis suteikia galimybę skleisti Lietuvos tautines muzikines tradicijas ne tik japonų jaunimui, bet plačiai Japonijos žmonių auditorijai, kadangi renginys skirtas įvairaus amžiaus žmonėms“, –sako KTU meno kolektyvų grupės vadovė Klaudija Aleksandravičiūtė.

Klaudija Aleksandravičiūtė/ KTU nuotr.

Jos manymu, iki rugpjūčio 6 dienos truksianti „Nemuno“ kelionė ir pasirodymai Japonijoje yra puikus būdas skatinti tolimesnį kultūrinį bendradarbiavimą tarp abiejų šalių.

Pasak K. Aleksandravičiūtės, iki šiol kultūriniai jaunimo mainai tarp Kauno ir Gifu miestų kol kas buvo gana vienpusiški, todėl ansamblio „Nemunas“ koncertinė programa Gifu mieste bus reikšmingas žingsnis vykdant kultūrinių mainų plėtrą.

Dar šiemet Gifu prefektūroje susikūrė Lietuvos ir Japonijos draugystės asociacija, kurios pagrindinis rūpestis – puoselėti abiejų šalių ryšius.

Atsakomojo vizito iš Gifu rudenį sulauks ir kauniečiai. Šio regiono atstovai rugsėjo pradžioje ruošiasi atvykti į Čijūnės Sugiharos rengiamą savaitę Kaune. Ansamblio „Nemunas“ nariai didžiuojasi, kad jau dabar yra pakviesti rugsėjo pradžioje koncertuoti garbiems svečiams.

Žiniasklaidoje skelbiama, kad į Gifu atstovauti Kauno vyksta ir miesto meras Visvaldas Matijošaitis. Renginyje lankysis Lietuvos ambasadorius Japonijoje Gediminas Varvuolis, taip pat į festivalį pakviestas ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių