2016-ųjų palydos – su pamėgtais atlikėjais

  • Teksto dydis:

Kauno valstybinė filharmonija kaip ir kasmet kviečia savo klausytojus gražiausių metų švenčių laiką praleisti kartu su nuostabia muzika. Šešių koncertų ciklas "Nuo šv.Kalėdų iki Naujųjų metų..." gruodžio 26–31 d. kvies klausytojus ne tik į filharmonijos rūmus, bet ir į kitas patrauklias koncertines erdves.

Popmuzika su klasikos apdaru

Antrąją šv.Kalėdų dieną išskirtine aura garsėjančiame Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje klausytojai turės progą išgirsti unikalų projektą "Pop muzika su perukais". Daugeliui žinoma XX a. atsiradusi maniera akademinės muzikos kūrinius atlikti pasitelkiant džiazo, popstilistiką ar roko stilistiką. Tokie atlikėjai, kaip "The Swingle Singers", "The Jacques Loussier Trio", Bobby McFerrinas įrodė, kad rimtoji muzika, pritaikant jai šiuolaikinius ritmus ir modernias išraiškos priemones, gali skambėti įdomiai bei kokybiškai. Populiarioji šių dienų muzika, atliekama pasitelkiant akademinės muzikos kanonus – atvirkštinis procesas, scenoje sutinkamas kur kas rečiau.

Projekto iniciatorius, meno vadovas ir aranžuotojas – žymus Lietuvos muzikantas, vargonininkas, pianistas ir dainininkas Vitalijus Neugasimovas pasiryžęs įrodyti, kad esminis meno prigimties šaltinis yra vienas, o tai, kas jaudino klausytojus prieš tris šimtmečius, aktualu ir dabar.

Pasitelkdami akademines išraiškos priemones, muzikantai atliks nuostabius Billy Joelo, Eltono Johno, Stingo, grupių ABBA, "The Beatles" ir kitų populiariosios muzikos atlikėjų kūrinius. Meistriškos kūrinių aranžuotės išryškins kiekviename numeryje slypintį akademinės muzikos pradą, tam pasitelkus polifoniją, stilingus baroko ir klasicizmo epochų muzikos pagražinimus bei kitus akademinei muzikai būdingus elementus.

Muzikinę spalvų paletę tapys švelnus styginių kvarteto skambesys, papildytas autentišku klavesino tembru. Projekte dalyvaujantis styginių kvartetas "Chordos", kuriam vadovauja talentingas altininkas, senosios ir naujųjų laikų muzikos puoselėtojas Robertas Bliškevičius, kaip pagrindinį savo veiklos tikslą įvardija naujausios lietuviškos muzikos populiarinimą Lietuvoje ir visame pasaulyje.

Klavesinu grosiantis Vytautas Dovydauskas – talentu apdovanotas muzikas, puikus interpretatorius ir improvizatorius, gerai jaučiantis visų muzikinių stilių niuansus, savo grojimu perteikiantis pačias subtiliausias emocijas. Vokalines partijas atliks ypatingu balso skambumu, lakumu, lankstumu ir gražiu, išskirtiniu tembru apdovanotas sopranas, jaunosios kartos operos solistė Ilona Pliavgo ir vienas perspektyviausių Lietuvos populiariosios muzikos atlikėjų, daugybės televizijos projektų ir konkursų dalyvis, švelniu balso tembru, vokaliniu jautrumu bei virtuoziškumu garsėjantis lyrinis baritonas Dainotas Varnas.

Šėlstančių ritmų sūkuryje

Antrasis koncertų ciklo renginys vyks Kauno valstybinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Programą, pavadintą "Kalėdinė Karmen" klausytojams dovanos Lietuvos kamerinis orkestras ir mušamųjų ansamblis "Giunter Percussion", solo smuiku grieš ir atlikėjams diriguos orkestro meno vadovas bei vyriausiasis dirigentas Sergejus Krylovas.

Koncerto metu skambės penkiolikmečio genijaus Wolfgango Amadeus Mozarto sukurta žaisminga Simfonija Nr. 14 ir nuotaikingas to paties autoriaus Koncertas smuikui ir orkestrui Nr. 4. Programą vainikuos įspūdingas, kiekvieną į šėlstančių rimtų sūkurį įtrauksiantis kūrinys – Georges'io Bizet ir Rodiono Ščedrino "Karmen siuita".

Lietuvos kamerinis orkestras atkakliai ieško ir randa naujų kūrybinių išteklių, džiugina originaliomis programomis, gyvomis klasikinių kūrinių interpretacijomis. Platus tarptautinis orkestro meno vadovo S.Krylovo akiratis bei ryšiai, puikus muzikinis išsilavinimas ir sukaupta sceninė patirtis, interpretatoriaus talentas jo vadovaujamą orkestrą per aštuonerius metus pakėlė į naują profesinį lygį. Ambicingi orkestro meno vadovo užmojai skatina orkestro narius telkti jėgas naujiems kūrybiniams iššūkiams, tad klausytojai turėtų nepraleisti progos tapti dar vieno išskirtinio šio kolektyvo projekto sėkmės liudininkais.

Ansamblis "Giunter Percussion", kuriame groja trys mušamųjų instrumentų virtuozai: Pavelas Giunteris, Tomas Kulikauskas ir Sigitas Gailius. Kolektyvas nuolat dalyvauja įvairiuose klasikinės ir šiuolaikinės muzikos projektuose, koncertuoja su orkestrais, kameriniais ansambliais bei solistais.

Karalienės šešetukas

A capella meno gerbėjus neabejotinai pradžiugins trečiasis ciklo koncertas, kurio metu programą "Pasaulio kalėdinės giesmės" atliks tikri šio žanro meistrai – vokalinis vyrų ansamblis iš Jungtinės karalystės "The Queen's Six".

Devintus veiklos metus skaičiuojantis kolektyvas, kuriame dainuoja kontratenorai Danielis Brittainas, Timothy Carlestonas, tenorai Nicholas Maddenas, Dominicas Blandas, baritonas Andrew Thompsonas ir bosas Simonas Whiteley, buvo įkurtas karalienės Elžbietos I karūnavimo 450-ųjų metinių proga ir pavadintas šios valdovės garbei. Elžbieta I garsėjo kaip iškili menų globėja, suteikdavusi menininkams galimybę kurti jos aplinkoje. Tęsdamas garsiojo baroko epochos šešeto tradicijas, ansamblis "The Queen's Six" reziduoja puikiojoje Vindzoro pilyje, čia ne tik kuria, bet ir gyvena, taip pat dainuoja Šv.Jurgio bažnyčios chore, kiekvieną savaitę giedančiame aštuoneriose šv.Mišiose. Kolektyvui nuo pat jo įkūrimo suteikta privilegija koncertuoti privačiuose ir viešuose karališkosios šeimos renginiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių