Maskva ir Vašingtonas pradėjo „juodųjų sąrašų“ karą

JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) patarėjas nacionalinio saugumo reikalams pirmadienį planuoja dalyvauti įtemptose derybose su Rusijos pareigūnais Maskvoje, praėjus kelioms dienoms po to, kai abi buvusios Šaltojo karo laikų priešininkės paskelbė „juoduosius sąrašus“ ginče dėl numanomų žmogaus teisių pažeidimų.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Tomas Donilonas yra kol kas aukščiausio rango amerikietis, aplankysiantis Rusiją po B. Obamos prisaikdinimo antrai kadencijai sausė, tačiau jo kelionė sutampa su vienu iš kebliausių momentų dvišaliuose santykiuose per kelerius pastaruosius metus.

Jungtinės Valstijos praeitą penktadienį paskelbė sąrašą, į kurį įtraukti 18 Rusijos piliečių, įtariamų žmogaus teisių pažeidimais. Supykusi Rusija kitą dieną atsakė analogišku žingsniu, paskalbdama panašų „juodąjį sąrašą“.

„Pirmuoju asmeniu, kuris pajus Vašingtono “juodųjų sąrašų„ pasekmes, taps T. Donilonas. Jis pas mus atvyksta ne pačiais geriausiai laikais“, - Rusijos Valstybės Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas rašė socialiniame tinkle „Twitter“.

JAV sąraše įvardyti 16 Rusijos piliečių, siejamų su teisininko Sergejaus Magnickio mirtimi kalėjime 2009 metais, taip pat du čečėnai, kaltinami nužudymu. Šiems asmenims uždrausta atvykti į Jungtines Valstijas ir turėti banko sąskaitų.

Rusija pasmerkė šį sprendimą, vadindama jį nedraugišku, ir šeštadienį atsakė paskelbdama sąrašą, į kurį įtraukti 18 amerikiečių, tarp jų keli žinomi veikėjai, siejami su prieštaringai vertinamu įtariamų teroristų kalinimu JAV Gvantanamo įlankos karinėje bazėje Kuboje.

T.Donilonas per dviejų dienų vizitą, kaip tikimasi, susitiks su atitinkamas pareigas Kremliuje užimančiu Nikolajumi Patruševu ir užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Tačiau kol kas neaišku, ar atvėsus dvišaliams santykiams jis susitiks su prezidentu Vladimiru Putinu.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas nurodė, kad autoritarinis Rusijos lyderis gali kažkuriuo metu „prisidėti“ prieš diskusijų tarp N. Patruševo ir T. Donilono, „jeigu leis jo darbotvarkė“.

Kaip rašo dienraštis „Kommersant“, Kremliaus atsisakymas patvirtinti šį susitikimą yra Maskvos susierzinimo dėl Vašingtono veiksmų ženklas - ne vien dėl „juodųjų sąrašų“, bet ir dėl fakto, kad B. Obama nebuvo susitikęs su N. Patruševu per vieną iš jo vizitų Jungtinėse Valstijose.

Pasak S. Lavrovo, T. Donilonas perduos V. Putinui žinią nuo B. Obamos dėl dvišalių santykių ateities.

Dar prieš įsiplieskiant skandalui dėl „juodųjų sąrašų“, šis T. Donilono vizitas buvo laikomas itin svarbiu, B. Obamai tikintis susitarti su Maskva dėl tolesnio branduolinių arsenalų mažinimo ir Rusijos palaikymo krizėje dėl Šiaurės Korėjos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių