„Wikipedia" atsisako žemėlapių tarnybos „Google Maps“

Nuo šių metų kovo mėnesio korporacija „Google“ pradėjo imti mokestį už savo kartografinės tarnybos paslaugas: jei kreipimųsi kiekis į „Google Maps“ iš jūsų internetinio portalo viršija 25 tūkst. kartų per dieną, už kiekvieną papildomą 1000 kreipimųsi reikės mokėti nuo 4 iki 10 JAV dolerių.

Turbūt ne veltui „Microsoft“ pranešė apie nemokamos, atvirojo kodo pagrindu veikiančios tarnybos „OpenStreetMap“ palaikymą: konkurentai visąlaik linkę pasinaudoti palankiomis progomis. 

Natūralu, kad tokia „Google“ politika negalėjo neatsiliepti jos klientų bazei. Šį kartą nemokama internetinė enciklopedija „Wikipedia“ pranešė, jog jos aplikacija „Wikimedia Mobile“, skirta „iOS“ ir „Android“ platformoms, nebenaudos „Google Maps“, o nuo šiol pasikliaus… taip, tos pačios „Microsoft“ palaikomos „OpenStreetMap“ paslaugomis. Kaip priežastis buvo įvardintas noras naudotis „laisvomis ir atviromis technologijomis“, o taip pat tas faktas, jog „OpenStreetMap“ – tai faktiškai „kartografinė Wikipedia“.

Iš esmės, „Google Maps“ komercializacija, žinoma, žingsnis logiškas ir kažkokia dalimi pateisinamas. Tiesa, yra ir savų minusų. Sunku pasakyti, ar paieškos gigantas peržiūrės savo politiką kartografinės tarnybos atžvilgiu. Jei ne – yra pavojus savo rankomis sustiprinti „OpenStreetMap“ pozicijas iki tokio lygio, jog projektas gali tapti rimtu varžovu. Tačiau tikriesiems paslaugos vartotojams - internautams - visa tai kol kas tik į naudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių