Visoriuose pradėtos aukštųjų medicinos technologijų centro statybos

Pirmadienį Visorių informacinių technologijų parke pradėtos UAB „Viltechmeda“ medicinos technologijų centro statybos.

Ūkio ministerija nurodo, kad investicijos į centrą sieks 9 mln. litų, 95 proc. čia gaminamos medicininės įrangos bus eksportuojama.

Naujajame 3.500 kv. m ploto „Viltechmeda“ medicinos technologijų centre bus sukurta 50 naujų aukštos kvalifikacijos darbo vietų, čia bus plėtojama medicininių švirkštinių siurblių, skirtų tiksliam ir saugiam vaistų dozavimui, gamyba. Medicinos technologijų centras duris atvers dar šiemet.

„Aitecs“ ir „Moog“ prekių ženklais pažymėti infuziniai siurbliai šiandien naudojami visame pasaulyje – pažangiausiose bendrosios praktikos, anesteziologijos, intensyvios terapijos skyriuose, onkologijos bei skausmo klinikose. Kartu džiaugiamės, kad ir Lietuvos ligoninės jau ne pirmus metus sėkmingai naudoja mūsų gaminamą medicininę įrangą“, - sako UAB „Viltechmeda“ gen. direktorius Anatolijus Faktorovičius.


Lietuvos gydymo įstaigų poreikiai tokio tipo prietaisams sudaro tik apie 5 proc. įmonės gamybinių pajėgumų, todėl didžioji dalis prietaisų eksportuojama – apie trečdalis produkcijos parduodama NVS šalims, apie 20 proc. į Europos regiono rinkas, panašiai bendrovė eksportuoja į Azijos rinkas, vis didėja tiekiamų prietaisų kiekis į JAV, Artimuosius Rytus, bei Pietų ir Šiaurės Afriką.

„Investuoti Lietuvoje mums padeda viena didžiausių medicinos įrangos gamintojų pasaulyje, tarptautinė kompanija „Moog Medical Devices Group“, kurios dalimi dabar esame“, - sako įmonės direktorius A. Faktorovičius.

„Tai labai svarbus investicinis projektas, parodantis, jog Lietuva turi potencialą vystyti aukštą pridėtinę vertę sukuriančias technologijas. Jis padės kurti inovatyvią ekonomiką, paskatins glaudesnį mokslo ir verslo bendradarbiavimą“, – sako LR ūkio ministras Dainius Kreivys. Pasak jo, šia investicija pasaulinė kompanija parodo, kad Lietuva turi daug gerų europinio lygio medicinos technikos specialistų ir kad tai viena iš sričių, kur Lietuva gali turėti ilgalaikį pranašumą.

„Įsteigę šį centrą, planuojame per keletą metų apyvartą padvigubinti. „Moog Medical Devices Group“ prieš metus į „Viltechmedą“ investavo 52 mln. litų, pernai „Viltechmedos“ apyvarta siekė 14,5 mln. litų. Tokios didelės JAV kompanijos investicijos rodo, koks didelis potencialas augti yra šioje rinkoje“, - priduria „Viltechmedos“ vadovas.
Pasak jo, tai, kad „Moog Inc.“ pasirinko būtent Lietuvą, kurioje steigs europinį tyrimų ir serviso centrą, yra geras ženklas visai Lietuvos ekonomikai, nes pasitikima Lietuvos perspektyvomis. „Lietuva nebuvo prioritetinė šalis, nes pirmiausia įmonių buvo ieškoma Vokietijoje, Prancūzijoje, Japonijoje. Džiugu, jog įvertino ir pasirinko būtent mus.“

Naujajame „Viltechmedos“ centre veiks mokslo-tiriamasis bei gamybos padaliniai, įsikurs administracija ir serviso centras, kuris aptarnaus „Moog Medical Devices Group“ klientus iš visos Europos. Planuojama, jog per mėnesį bus aptarnaujama 1-1,5 tūkst. prietaisų.

UAB "Viltechmeda" veiklą vysto nuo 1993 m., savo gaminamus medicininius infuzijos prietaisus tiekia gydymo įstaigoms daugiau nei 90 pasaulio šalių.

Visorių IT parke aukštųjų technologijų tyrimų klasterį kuriančios 5 įmonės per porą metų steigs medicinos technikos, biofarmacijos ir saulės energijos technologijų tyrimų ir eksperimentinės gamybos centrus. Bendros jų planuojamos investicijos per artimiausius trejus metus sudarys 150 mln., iš jų trečdalis bus finansuojama ES paramos lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių