Visorių IT parkas sulauks 150 mln. litų investicijų

Aukštųjų technologijų tyrimų klasterį kuriančios 5 įmonės įsikurs Visorių IT parke (VITP). 

Čia jos steigs medicinos, biofarmacijos ir saulės energijos technologijų tyrimų ir eksperimentinės gamybos centrus.

Bendros jų planuojamos investicijos per artimiausius trejus metus sudarys 150 mln. litų, iš jų trečdalis bus finansuojama ES paramos lėšomis, rašo technologijos.lt.

10.000 kv. m ploto saulės energijos ir optinių-skaitmeninių laikmenų technologijų tyrimų centro statybos prasidės jau rudenį.

Ūkio ministerija ir VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra šiandien pasirašė paramos sutartis su UAB „Intersurgical“, UAB „Sicor Biotech“, UAB „ViaSolis“, UAB „Baltic Solar Solutions“ ir UAB „Baltic Solar Energy“. Pasirašytų sutarčių paramos suma – 61,4 mln. litų, skirtų per ES priemonę verslo plėtrai „Lyderis LT“.

„Kryptingai remdami investicijas į aukštąsias technologijas kuriame vieną iš ramsčių, į kurį remsis Lietuvos ūkis po 10 metų. Noriu pabrėžti, kad pridėtinė vertė, kuriama biotechnologijų ar saulės elementų gamybos sektoriuose, yra penkis–septynis kartus didesnė nei tradicinėje pramonėje“, – sakė ūkio ministras Dainius Kreivys.

UAB „Intersurgical“ užsitikrino 14,9 mln. litų dydžio ES paramą kompleksiniam gamybinių technologinių procesų modernizavimui ir plėtrai, įmonė specializuojasi vienkartinių medicininių kvėpavimo gaminių gamyboje.

UAB „Sicor Biotech“ užsitikrino 7,8 mln. litų dydžio ES paramą biofarmacinės gamybinės bazės plėtrai Visoriuose. Pagrindinė UAB „Sicor Biotech" veikla - modernių rekombinantinių biofarmacinių preparatų kūrimas ir gamyba pagal pažangiausias mokslo ir gamybos technologijas, kompanija yra vienintelė genų inžinerijos būdu kuriamų vaistų gamintoja Centrinėje ir Rytų Europoje, vienintelė vaistų substancijų gamintoja Lietuvoje.

UAB „ViaSolis“ užsitikrino 14,3 mln. litų dydžio ES paramą gamybinės linijos, skirtos inovatyvių fotoelektrinių modulių gamybai, įdiegimui.

UAB „Baltic Solar Solutions“ ir UAB „Baltic Solar Energy“ užsitikrino atitinkamai 14,9 mln. ir 9,5 mln. litų dydžio ES paramą eksperimentiniam silicio elektros energijos elementų gamybos ir tyrimų centrui kurti.

Pastačius saulės energijos ir optinių-skaitmeninių laikmenų technologijų tyrimų centrą Visoriuose, UAB „Baltic Solar Energy“ ir UAB „Baltic Solar Solutions“ čia vykdys saulės elementų tyrimus ir eksperimentinę gamybą, o UAB „ViaSolis“ užtikrins elementų surinkimą į paruoštus naudoti energetinius modulius.

„Didžioji dalis naujuose Visorių projektuose kuriamų technologijų ir produktų bus eksportuojama, jų kūrime dalyvaus mūsų šalies akademinė bendruomenė. Numatytos investicijos žymiai paskatins verslo įsitraukimą į slėnių veiklą Lietuvoje ir taps sektinu pavyzdžiu kitiems integruoto mokslo, studijų ir verslo centrams“, – teigė VITP plėtros direktorius Saulius Arelis.

„Visą produkciją ir tyrimų rezultatus eksportuosime. Saulės energetika pasaulyje šiandien yra labiausiai besivystanti pramonės šaka ir Lietuva čia turi unikalią galimybę – spėti į pasaulinį saulės energetikos technologijų traukinį ir pradėti tiekti pasaulio rinkoms aukštųjų technologijų produktus ir žinias, turinčius milžinišką pridėtinę vertę“, – sako „BOD Group“ ir UAB „Baltic Solar Energy“ vadovas Vidmantas Janulevičius.

Anot jo, būtent ES fondų parama leis Visoriuose įsteigti pasaulinio lygio konkurencingą saulės energijos technologijų tyrimų ir eksperimentinės gamybos centrą. Bendros investicijos iki 2012 m. į jį siektų 150 mln. litų. Suplanuota, kad 2015 m. apyvarta iš čia kuriamų saulės elementų sieks 415 mln. litų, o eksportas sudarys daugiau nei 95proc.

Prognozuojama, kad 2016-2018 m. bendra saulės energijos technologijų klasterio įmonių apyvarta Lietuvoje pasieks 1,6 mlrd. litų, iki to laiko sektoriuje bus sukurta 500 naujų darbo vietų.


Šiame straipsnyje: inovacijosmokslo parkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių