Vienišiausia varlė pasaulyje: liko paskutinis rūšies atstovas

Už retų gyvūnų išsaugojimą kovojantys ir šioje srityje dirbančius specialistus pasiekė bloga žinia: 2012 m. vasario 17 d. Atlantos zoologijos sode (JAV) buvo užmigdyta viena iš dviejų paskutinių Ecnomiohyla rabborum varlių. Vadinasi, pasaulyje beliko vienintelė šios rūšies medvarlių atstovas. Patinėlis šiuos metu laikomas Atlantos botanikos sode.

Zoologijos sodo darbuotojai buvo priversti varlei suleisti mirtiną injekciją, kai šios sveikata ėmė drastiškai blogėti. Veterinarų komanda nusprendė, kad tai užkirs kelią gyvūno kankinimuisi ir padės išsaugoti neįkainuojamą genetinę informaciją, kurią ateityje bus galima tirti ir, reikalui esant, klonuoti gyvūną.

„Varliagyvių kūnai suyra labai greitai. Jeigu varlė būtų nugaišusi naktį ir to nebūtų pastebėjęs joks darbuotojas, tuomet būtume tikrai praradę vertingą genetinę informaciją, - pasakojo dr. Josephas Mendelsonas, Atlantos zoologijos sodo herpetologas, - Tai būtų didesnė netektis, nei paties individo praradimas“.

Ši rūšis tapo pirmąją, kurią išnaikino visiems pasaulio varliagyviams pavojingas grybelis. Chytrido grybelis varliagyviams sukelia mirtiną chytridiomykozės ligą. Spėjama, kad tai pagrindinė varliagyvių nykimo pasaulyje priežastis. Spėjama, kad šį užkratą turi daugiau nei 30 proc. viso pasaulio varliagyvių.

Ecnomiohyla rabborum medvarlės buvo atrastos 2005 m. Panamos kalnuose. Tuomet jų buvo dar šimtai, bet po 2007 m. niekas gamtoje jų nebematė. Vos per du metus grybelis išnaikino visą populiaciją. Tyrimų medžiagose rašoma, kad medvarlės pasižymėjo melodingu ir garsiu kurkimu, kuriuo jos viliojo pateles ir baidė priešus.

„Tai antras kartas mano gyvenime, kada turiu visiems laikams atsisveikinti su ištisa rūšimi. Tai labai neramina“, - sakė dr. Dwightas Lawsonas, kitas zoologijos sodo mokslininkas.

Pasaulinis varliagyvių nykimas yra viena svarbiausių dabartinių gamtosaugos problemų. Mokslininkai vis dar nežino, kodėl varlės nesugeba atsiginti nuo šio grybelio ir kodėl jis taip greitai plinta. Iki šiol nerasta ir jokių veiksmingų vaistų nuo chytridiomykozės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bbbb

bbbb portretas
vargsas varlius :(
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių