Vartotojai internete turi saugoti ir pinigus, ir privatumą

Visoje Europoje vykstanti kampanija skirta apsaugoti vartotojus nuo interneto pavojų.

Šių metų gegužės 19-oji visose Centrinės ir Rytų Europos šalyse paskelbta Interneto vartotojų apsaugos diena (angl. Consumer Online protection day). Švietimo akcija yra skirta supažindinti vartotojus su nelegalios programinės įrangos keliamais pavojais ir padėti jiems apsisaugoti nuo nusikaltėlių veiklos internete. Prieš kelias dienas paskelbto BSA tyrimo duomenimis, Lietuvoje daugiau nei pusė programinės įrangos naudojama nelegaliai.

„Microsoft“ organizuojamos Interneto vartotojų apsaugos dienos tikslas – šviesti gyventojus ir parodyti tiesioginį ryšį tarp nelegalios programinės įrangos ir augančių pavojų internete. Tarptautinės kompanijos KPMG tyrimo duomenimis, daugiau nei 60 proc. interneto puslapių, iš kurių galima parsisiųsti nelegalios programinės įrangos ar „nulaužimo“ programų, kartu turi ir kenkėjiškų programų: virusų, šnipinėjimo ar kompiuterio valdymo programinės įrangos. Jos gali sukelti vartotojams nemenką finansinę ir moralinę žalą. Tokiais pačiais pavojais pasižymi ir programinė įranga, kurią vartotojai gali įsigyti iš nelegalių prekeivių. 

Per paskutinius keletą metų „Microsoft“ sulaukė daugiau nei 280 tūkst. pranešimų iš vartotojų, kurie nežinodami įsigijo nelegalią programinę įrangą. „Tokių pranešimų skaičiaus augimas kelia susirūpinimą, nes didėja pavojus vartotojų duomenų saugumui. Tai skatina mus daugiau dėmesio skirti jų švietimui. Matydama žinių apie nelegalios programinės įrangos keliamus pavojus spragas, „Microsoft“ rengia švietimo akcijas įvairaus amžiaus vartotojams“, - sakė „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas.

Vartotojai apvagiami, jų vardu vykdomi nusikaltimai

Naujausia Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos ataskaita parodė, kad šalyse, turinčiose aukštą nelegalios programinės įrangos naudojimo rodiklį, yra daugiau ir kenksmingomis programomis užkrėstų kompiuterių. Užkrėstais kompiuteriais dažnai naudojasi interneto nusikaltėliai neteisėtiems veiksmams vykdyti, kompiuterio savininkui apie tai net neįtariant. Kenksmingos programos, tūnančios kompiuteriuose, gali siuntinėti nepageidaujamus laiškus (angl. spam), talpinti apgaulingus tinklalapius, naudoti interneto ryšį platinant nelegalias programas.

Interneto nusikaltėliai per kenksmingas programas, patekusias į kompiuterį su nelegalia programine įranga, sužino ir pasisavina konfidencialią vartotojų informaciją, pavyzdžiui, elektroninės bankininkystės duomenis, slaptažodžius. Vėliau šie duomenys panaudojami vartotojų sąskaitoms ištuštinti, neteisėtoms finansinėms operacijoms atlikti. 

Gyventojų supratimo didinimu apie saugumą internete rūpinasi ir bankininkai. „Nordea“ grupė yra interneto bankininkystės lyderė pasaulyje - mūsų sistema naudojasi apie 6 milijonai vartotojų. Bankas visuomet siekia maksimaliai užtikrinti savo elektroninių sistemų saugumą, tačiau nereikėtų pamiršti, kad ir pats klientas turėtų pasirūpinti asmeninių duomenų saugumu. Piktybinės programos, tūnančios nelegalioje programinėje įrangoje, padidina riziką interneto nusikaltėliams pasisavinti konfidencialią asmens informaciją, todėl savo klientus įspėjame, kad naudodamiesi nelegalia programine įranga jie rizikuoja asmeninių duomenų saugumu", - sakė „Nordea Bank Lietuva“ administracijos departamento vadovas Rolandas Šimkus.

Lietuvos policijai tenka aktyviai kovoti su nusikaltėliais internete

Lietuvos kriminalinės policijos biuro duomenimis, 2009 metais šalyje užfiksuoti 3257 atvejai, susiję su  neteisėtu pasinaudojimu bankų mokomosiomis priemonėmis. Per keturis pirmuosius šių metų mėnesius jau užfiksuoti 1056 panašūs atvejai. Praėjusiais metais taip pat buvo užregistruotos 57 neteisėtos veikos, pažeidžiančios elektroninių duomenų ir informacinių sistemų saugumą.

„Opiausia problema yra neteisėtas duomenų stebėjimas, fiksavimas, perėmimas ar kitoks neviešų elektroninių duomenų naudojimas – tokie veiksmai sudaro apie 56 proc. elektroninėje erdvėje įvykdytų nusikaltimų. Vartotojams tai reiškia, kad yra pasisavinami jų privatūs duomenys, kurie gali būti panaudojami be jų sutikimo. Dalis šių nusikaltimų padaromi patenkant į vartotojų kompiuterius per nelegalią programinę įrangą ir jose esančias programas“, - sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis.

Lietuvoje – mokinių švietimo programa

„Microsoft“ iniciatyva Interneto vartotojų apsaugos diena pažymima ir Lietuvoje – rengiamas specialus kursas šalies mokiniams apie interneto saugumą, nelegalioje programinėje įrangoje slypinčius kenkėjus ir saugaus asmeninės informacijos viešinimo principus. Prie švietėjiškos misijos prisidėjo ir Lietuvos televizija, kuri gegužės 19 dieną, iš karto po „Panoramos“, 21 val. 20 min., transliuos  dokumentinį filmą „Tinklas“. Lietuvių režisieriaus Andriaus Seliutos sukurtame filme pasakojama apie vaikų bendravimą ir saugumą internetinėje erdvėje.

Interneto saugumo temai skirtuose renginiuose kaskart dalyvauja vis daugiau gyventojų. Kovo mėnesį „Microsoft Lietuva“ darbuotojai savanoriškai aplankė 25-ias Lietuvos regionų mokyklas, kuriose daugiau nei 1000 mokinių ir mokytojų vedė saugaus interneto pamokas. Bendrovės iniciatyva šių metų vasarį 50 novatoriškų mokytojų, aktyviai naudojančių informacines technologijas pamokose, skaitė saugaus interneto paskaitas bendrojo lavinimo mokyklose. Keletą metų „Microsoft Lietuva“ drauge su partneriais rengia „Vaikų saugumo internete“ dieną Lietuvos Respublikos Seime. Panašias švietimo iniciatyvas informacinių technologijų bendrovė planuoja vykdyti ištisus metus.

Praėjusių metų gruodį „Microsoft“ 70 pasaulio šalių inicijavo vartotojų švietimo akciją, kurios metu buvo pasakojama apie neoriginalios programinės įrangos keliamas grėsmes. Daugiau informacijos apie pasaulines „Microsoft” švietimo iniciatyvas nelegalios programinės įrangos tema galima rasti oficialiajame bendrovės tinklalapyje



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių