Vandenyno dugne teigia aptikęs „Apollo 11“ variklius

Kompanijos „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas teigia aptikęs seniai paskendusius „F-1“ variklius, į kosmosą iškėlusius „Apollo 11“ Mėnulio misiją. 

Tinlaraštyje J. Bezosas skelbia, kad penki varikliai Atlanto vandenyne, 4,3 tūkst. metrų gylyje, rasti naudojant pažangius sonarinius skenavimo prietaisus, praneša BBC. 

Milijardierius J. Bezosas, kuris taip pat yra ir skrydžių į kosmosą entuziastas, planuoja vieną ar kelis variklius iškelti į paviršių. 
1969 metais „Apollo 11“ misija į Mėnulį nuskraidino pirmuosius žmones. 

„F-1“ varikliai naudoti didžiulei „Saturn V“ raketai, pakėlusiai „Apollo“ nusileidimo modulį virš Žemės atmosferos ir nukreipusiai jį Mėnulio link. Jie veikė vos keletą minučių, o tuomet atsiskyrė nuo antrosios pakopos modulio ir nukrito kažkur Atlanto vandenyne. 

Apie savo radinį interneto puslapyje „J. Bezoso ekspedicijos“ pranešęs verslininkas „F-1“ variklius apibūdino kaip „šiuolaikinį stebuklą“, kuris pasiekė 32 mln. arklio jėgų ir kas sekundę sudegino 2,7 tūkst. kilogramų raketų kuro bei skysto deguonies. 

„Man buvo penkeri, kai stebėjau kylantį „Apollo 11“ per televiziją, ir be jokios abejonės, tai daug prisidėjo prie mano aistros mokslui, inžinerijai ir tyrinėjimams“, – rašė jis, patvirtindamas, kad komanda aptiko variklius, tačiau neužsiminė, kurioje tiksliai vietoje jie yra. 

„Dar nežinome, kokia šių variklių būklė. Jie į vandenyno dugną nukrito labai dideliu greičiu ir daugiau kaip 40 metų išbuvo sūriame vandenyje. Kita vertus, jie pagaminti iš atsparios medžiagos, taigi, pamatysime“, – rašė J. Bezos. 

Jo privačiai finansuojama komanda planuoja iškelti vieną ar kelis variklius, pridūrė jis. 

J. Bezosas teigė planuojantis prašyti NASA, kuriai raketos priklauso, leidimo eksponuoti jas Skaidymo muziejuje jo gimtajame Sietle. 

NASA teigia norinti daugiau sužinoti apie radinį, pranešė AP. 

Kiti „Apollo“ misijų elementai, taip pat ir „Apollo“ valdymo modulis, eksponuojami Smithsonian nacionaliniame oro ir kosmoso muziejuje Vašingtone. 

Bandymas iškelti „F-1“ variklius nėra pirmasis J. Bezoso bandymas imtis kosmoso technologijų. 

2000 metais jis įkūrė privačią kosminių skrydžių bendrovę „Blue Origin“, gavusią NASA finansavimą ir vystančią komercinius orbitinius ir suborbitinius kosminius skrydžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių