Už nelegalių programų naudojimą dvi Vilniaus įmonės turės susimokėti

Pastaruoju metu vis garsiau visuomenei kalbant apie autorines teises, jų pažeidimus ir galimas sankcijas prieš pirataujančius asmenis, gavome pranešimą spaudai apie dar vieną precedentą – šį kartą iš įmonių gyvenimo. Su neteisėta programine įranga dirbusios bendrovės „Tadetas“ ir „Formos“ teismo sprendimu autorių teisių turėtojams turės sumokėti kompensaciją.

Nelicencijuotą programinę įrangą bendrovėje „Tadetas“ Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba aptiko vykdydama tyrimą dėl galimai apgaulingos apskaitos tvarkymo. Patikrinimui paėmus įmonės kompiuterius, bendrovės atstovai negalėjo pateikti licencijų juose veikiančiai programinei įrangai. Kaip paaiškėjo, bendrovė savo veikloje naudojo kompiuterių programų „Autocad“, „Windows“ bei „Microsoft Office“ ir „Norton AntiVirus“ versijas be licencijų. Po teismo sprendimo – autorių teisių turėtojams „Autodesk“ ir „Microsoft“ įmonė turės sumokėti 35 tūkst. litų dydžio kompensaciją, o antroji – įpareigota sumokėti 37 tūkst. litų dydžio kompensaciją keturiems programinės įrangos gamintojams.

Apie tai, kad bendrovė „Formos“ taip pat naudoja programinę įrangą neturėdami licencijų, BSA atstovams, buvo pranešta bsa.lt tinklalapio lankytojų (www.bsa.lt). Vilniaus policijos pareigūnams patikrinus įmonės kompiuterius paaiškėjo, kad bendrovė dirbo su neteisėta „Windows“ operacine sistema, „Microsoft Office“, „Autocad“, „Architectural Desktop“, „Adobe Photoshop CS“ bei „Symantec Endpoint Protection“ kompiuterių programų kopijomis. Bauda šiai bendrovei – 37 tūkstančiai litų.

Dažniausiai su neteisėta programine įranga dirba projektavimo bendrovės

Tiek odos apdirbimo paslaugas teikusi bendrovė „Tadetas“, tiek architektūros paslaugų įmonė „Formos“ patenka į dažniausiai neteisėtai programinę įrangą naudojančių verslų grupę. BSA duomenims, architektūros, dizaino ir projektavimo paslaugas teikiančios bendrovės ne tik dažniausiai dirba su nelicencijuotomis kompiuterių programomis, bet ir daro didžiausią žalą šių programų gamintojams.

BSA atstovas A. Pranckevičius teigia:

Šios bendrovės savo veikloje naudoja sudėtingą ir neretai brangiai kainuojančią programinę įrangą. Nors programinė įranga dizaino, projektavimo bendrovių veikloje yra pagrindinis verslo įrankis, praktika rodo, kad būtent tokio pobūdžio ekonominę veiklą vykdančios bendrovės dažniausiai rizikuoja ir naudoja nelicencijuotą programinę įrangą.

Palyginti su kitomis ES šalimis, Lietuva pagal nelicencijuotos programinės įrangos naudojimo lygį priskiriama didesnės rizikos šalims. BSA atlikto tyrimo duomenimis, 2010 metais Lietuvoje net 54 proc. programinės įrangos buvo naudojama neteisėtai. Tyrimai parodė, kad 2010 metais Lietuvoje neteisėtai naudojamos kompiuterių programinės įrangos vertė išaugo 22,6 proc. – nuo 31 mln. iki 38 mln. JAV dolerių (apie 96 mln. Lt).



NAUJAUSI KOMENTARAI

lollo

lollo portretas
na tikrai yra alternatyvos toms perkamoms programoms - open source /nemokamos arba uz simboline kaina. microsoft office -> open office autocad -> camedia, qcad solidwork, autodesk inventor - > freeCAD antivisurui - > pilna nemokamu antivirusu ir t.t daznai ju tikrai pakanka, nes neisnaudojama visu funkciju (uz kurias irgi reikia sumoketi pvz. Autocad'e) ir aplamai kada valdzia prades taupyti ir pereis prie open programu, ka jau daro ne viena europos valstybe, o tai visi isikando i "word"a ir "excel"i amziams?

Rol

Rol portretas
Ryškiai lietuviškas sindromas. Uolūs skundikai esam :)

1mam

1mam portretas
Daugelis nemokamu alternatyvu yra tik is dalies suderinami su mokamais variantais. Del to ir naudojami nors nelegalus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių