Už 761 rezidentūros studentą mokės valstybė

Šiais metais į valstybės finansuojamas studijų vietas planuojama priimti 761 rezidentūros studentą.

Ketvirtadienį Vyriausybė patvirtino rezidentūros vietų skaičių: medicinos rezidentūrai skiriamos 743 studijų vietos, odontologijai – trylika, veterinarinei medicinai – 5 studijų vietos. Pasibaigus priėmimui į medicinos studijas likusios laisvos medicinos rezidentūros vietos bus perskirstytos odontologijai ir veterinarinei medicinai. Pernai iš medicinos rezidentūrai numatytų 305-ių laisvos liko 22 studijų vietos.

Rezidentūros studijos būsimuosius gydytojus, odontologus ir veterinarijos gydytojus, baigusius pagrindines studijas, paruošia savarankiškam darbui.

Valstybė tarptautinėmis sutartimis yra įsipareigojusi numatyti tiek medicinos rezidentūros vietų, kiek tais metais yra baigusiųjų pagrindines medicinos studijas. Vien baigusieji medicinos rezidentūros studijas medikai turi teisę užsiimti gydytojo praktika. Odontologijos ir veterinarinės medicinos finansuojamų vietų atžvilgiu šie įsipareigojimai negalioja. Į medicinos rezidentūrą stojama baigus pagrindines medicinos studijas. Ji paprastai trunka 4 metus.

Šiemet bendras valstybės lėšomis studijuosiančių rezidentūros pirmakursių skaičius palyginti su praėjusiais metais išauga daugiau nei dvigubai. Tai lemia pasikeitusi medicinos studijų tvarka – integravus internatūrą į pagrindines studijas, šios sutrumpėja vieneriais metais. 2009 m. rezidentūrai iš viso buvo skirta 313 studijų vietų.

463 būsimieji medikai ir odontologai galės studijuoti Kauno medicinos universitete, 293 – Vilniaus universitete. Penki būsimieji veterinarinės medicinos specialistai bus priimti į Lietuvos veterinarijos akademijos rezidentūrą.

Rezidentūros vietas konkretiems universitetams pagal jų mokslo rezultatus ir studijų krepšelių skaičių paskirsto Švietimo ir mokslo ministerija, tardamasi su Sveikatos apsaugos ministerija ir rezidentūros studijas vykdančiais universitetais.

Numatoma, kad nuo 2011 m. bus vykdomas bendras priėmimas į rezidentūrą. Tai leis geriau koordinuoti priėmimą bei suvienodins stojantiesiems galimybes patekti į rezidentūrą norimame universitete, nepriklausomai nuo to, kur jie baigė pagrindines studijas.


Šiame straipsnyje: rezidentūrastudijosmedicina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių