Šveicarijoje pakilo saulės energija varomas lėktuvas

Saulės energija varomas lėktuvas trečiadienį sėkmingai pakilo į pirmą bandomąjį skrydį Šveicarijoje.

Šis lėktuvas pritaikytas skraidyti dieną ir naktį, nenaudoja degalų ir neišskiria jokių teršalų,

Orlaivis „Solar Impulse“ varomas elektros, kurią tiekia ant jo sparnų esančios 12 tūkst. saulės baterijų. Šis aparatas yra lėktuvo, kuris, kaip planuojama, 2012 metais apskris aplink pasaulį be degalų, prototipas.

„Solar Impulse“ skraidė 87 min. Šveicarijos vakaruose 1,2 km aukštyje, o jį valdė lakūnas bandytojas iš Vokietijos Markus Scherdelis.

„Viskas vyko, kaip turėtų“, - M.Scherdelis sakė naujienų agentūros "Reuters" televizijai, nutūpęs Pajerno karinėje bazėje.

Iš anglies pluošto pagamintas orlaivis, kurio sparnų mojis toks pats kaip keleivinio lainerio „Airbus A340“ ir kuris pagal svorį prilygsta vidutinio dydžio lengvajam automobiliui, buvo kuriamas 6 metus.

Prototipas atliko „blusos šuolį“ praeitų metų gruodį, pakilęs į metro aukštį ir nuskridęs 350 m virš tūpimo ir kilimo tako vienoje oro pajėgų bazėje, esančioje netoli Ciuricho. Vėliau šis lėktuvas buvo nuvežtas į Pajerno aerodromą Šveicarijos vakaruose, kur pakilo į pirmą tikrą bandomąjį skrydį.

Šį lėktuvą varo keturi elektros variklių sukami propeleriai. „Solar Impulse“ gali skraidyti dieną ir naktį, nes saulės baterijų gaminama energija kaupiama našiuose akumuliatoriuose.

Tikimasi, kad šis orlaivis galiausiai išvystys vidutinį 70 km/val. greitį ir pakils į didžiausią planuojamą aukštį – 8,5 km.

Vienas iš šiame projekte dalyvaujančių pilotų – šveicaras Bertrandas Piccardas, kuris labiausiai išgarsėjo, kai 1999 m. kovą pirmasis nesustodamas apskrido aplink pasaulį karšto oro balionu.

Kitas pilotas „Solar Impulse“ – šveicarų inžinierius Andre Borschbergas – nurodė, kad naujasis orlaivis yra "dešimt kartų lengvesnis negu pats geriausias sklandytuvas".

„Toks didelis sparnų mojis ir toks mažas svoris yra kažkas visiškai nauja aviacijos pasaulyje“, - A.Borschbergas sakė šio projekto tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Šio projekto biudžetas – 100 mln. Šveicarijos frankų (241 mln. litų), o 80 proc. šių lėšų skyrė rėmėjai, sakė projekto atstovė Rachel de Bros.

Pagrindiniai „Solar Impulse“ projekto rėmėjai – Belgijos chemijos pramonės kompanija „Solvay“, Šveicarijos laikrodžių gamintojai „Omega“, priklausanti kompanijų grupei „Swatch“, taip pat Vokietijos bankas „Deutsche Bank“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių