Superkompiuteris „Jaguar“ pralenkė konkurentą „IBM Roadrunner“

Superkompiuteris „Cray XT“, dar žinomas kaip „Jaguar“, užėmė pirmąją vietą superkompiuterių reitinge. Ankščiau šią vietą užėmė „IBM Roadrunner“.

Superkompiuterių Top500 atnaujinamas du kartus per metus. „Jaguar“ pavyko aplenkti „Roadrunner“ pagal skaičiavimo greitį tik praėjus metams, kai jis užėmė antrąją vietą, rašo technologijos.lt. Dabar „Jaguar“ sparta siekia 1,75 petaflopo arba kvadriliono operacijų per sekundę. Tai 88 kartus daugiau už patį lėčiausią reitingo superkompiuterį (20 teraflopų).

Dabar jau antrąją vietą užimančio „IBM Roadrunner“ sparta siekia 1,04 petaflopo. Dėl techninių procedūrų jo našumas net kiek sumažėjo lyginant su liepą (1,105 petaflopo). Trečiąją vietą užima „Cray XT5 Kraken“ (832 teraflopai), ketvirtąją – „IBM JUGENE“ (825 teraflopai), o penktąją – „Tianhe-1“ (563,1 teraflopo).

Į 5-ąją vietą įsiveržęs „Tianhe-1“ superkompiuteris yra pats pirmasis Kinijos superkompiuteris. Daugiausiai greičiausių kompiuterių turi JAV – 277-is, o iš dešimties greičiausių – net aštuonis.

Europoje yra 153 greičiausi kompiuteriai ir vienas iš penkių greičiausių. Vokietijoje, „Forschungszentrum Juelich“ centre esantis kompiuteris IBM „BlueGene/P“ yra greičiausias kompiuteris Europoje, jo maksimali sparta – daugiau nei 800 teraflopų. Jungtinė Karalystė turi daugiausiai galingiausių kompiuterių iš visų Europos šalių – 44-is.

90% superkompiuterių naudoja „Linux“ operacines sistemas. 80% įrenginių sumontuoti „Intel“ procesoriai. Dauguma iš 500 galingiausių superkompiuterių sukurti dviejų kompanijų: 210 – „HP“, o 185 – „IBM“.


Šiame straipsnyje: superkompiuteris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių