Už savadarbį laikrodį suimtas musulmonų paauglys gavo kvietimą į Baltuosius rūmus

  • Teksto dydis:

Paauglys musulmonas, kuris buvo suimtas Teksase, kai mokytojui jo pagamintas laikrodis pasirodė panašus į bombą, trečiadienį gavo kvietimus atvykti į Baltuosius rūmus, „Google“ ir „Facebook“ būstines bei sulaukė didžiulio visuomenės palaikymo.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasveikino 14-metį Ahmedą Mohamedą dėl jo sugebėjimų ir išreiškė priekaištą jaunuolio suėmimą teisinusiems mokyklos ir policijos pareigūnams.

„Geras laikrodis, Ahmedai. Ar nenorėtum jo atsinešti į Baltuosius rūmus? Turėtumėme skatinti, kad daugiau vaikų mylėtų mokslą kaip tu. Tai daro Ameriką didžią“, – paskelbė B.Obama socialiniame tinkle „Twitter“.

Antrankiais sukaustyto A.Mohamedo nuotrauka, kurioje jis vilki marškinėlius su JAV kosmoso agentūros NASA ženklu, per kelias valandas buvo persiųsta tūkstančius kartų, o grotelinė žyma #IStandWithAhmed (Aš palaikau Ahmedą) tapo populiariausia tinkle „Twitter“.

Interviu laikraščiui „Dallas Mornining News“ paauglys sakė, kad atnešdamas savadarbį laikrodį į mokyklą pirmadienį jis tikėjosi padaryti įspūdį savo mokytojui.

„Aš mėgstu išradinėti visokius daiktus“, – sakė A.Mohamedas vaizdo įraše, kuris skelbiamas laikraščio svetainėje ir kuris buvo nufilmuotas įvairiausių elektronikos prietaisų prigrūstame jo kambaryje.

„Aš pagaminau laikrodį. Tai tikrai buvo lengva. Iš pradžių norėjau parodyti ką nors nedidelio..., bet buvau klaidingai suprastas ir suimtas už netikrą bombą“, – sakė jis.

A.Mohamedas, Dalaso priemiestyje gyvenančių migrantų iš Sudano sūnus, pagrindinėje mokykloje lankė robotų technikos būrelį ir tikėjosi, kad ras ką nors panašaus MacArthuro vidurinėje mokykloje. Parodęs savo gaminį inžinerijos mokytojui jis nesitikėjo tokios reakcijos.

„Jis pasakė: „Tai tikrai gerai“, – pasakojo A.Mohamedas. – Tik nepatariu rodyti to kitiems mokytojams“.

Kai per kitą pamoką suskambo laikrodžio žadintuvas, mokytojas pasakė, kad laikrodis jam primena bombą ir jį atėmė. Mokykla iškvietė policijos pareigūnus ir šie išvedė A.Mohamedą su antrankiais, įtarę, jog jis ketino savo įrenginiu gąsdinti žmones.

Trečiadienį policijos pareigūnai pranešė nustatę, kad A.Mohademas neturėjo blogų ketinimų ir tai buvo tik „paprastas aplinkybių sutapimas“.

Irvingo policijos viršininkas Larry Boydas (Laris Boidas) patikino, kad policijos reakcija buvo visai nesusijusi su A.Mohamedo tautybe.

„Mūsų reakcija būtų buvusi tokia pati bet kokiu atveju. Tai labai įtartinas įtaisas“, – sakė L.Boydas žurnalistams.

„Gyvename tokiais laikais, kai negalima nešiotis tokių dalykų į mokyklą“, – pridūrė jis.

„Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas (Markas Zakerbergas) paragino A.Mohamedą ir „toliau konstruoti“ ir pridūrė, kad norėtų su juo pasimatyti.

Be pakvietimo atvykti į kitą mėnesį Baltuosiuose rūmuose vyksiantį astronomijos vakarą A.Mohamedas taip pat gavo kvietimą pavairuoti NASA marsaeigį „Opportunity“, pasistažuoti „Twitter“ ir apsilankyti „Google“ bendrovėje.

Iki trečiadienio popietės žinutės su raktiniu žodžiu #IStandWithAhmed buvo persiųstos daugiau nei 800 tūkst. kartų, skelbia Topsy.com.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių