Šokinėjimo iš balkonų Ispanijoje pirmūnai – girti britai

  • Teksto dydis:

Pro viešbučių ar butų langus į baseiną šokinėja atostogaujantys ir girti arba nuo narkotikų apsvaigę jaunuoliai, daugiausia – britai. Deja, kartais nepataiko ir atsiduria ligoninėje arba, blogiausiu atveju, morge.

Šokinėjimo iš balkonų manija Ispanijos Balearų salose įgijo tokį mastą, kad gydytojai Maljorkos Palmoje esančioje ligoninėje „Son Espases“, kuri yra didelis traumatologijos centras, nusprendė pasiaiškinti šį „endeminį“ reiškinį.

„Tai tik fenomeno ledkalnio viršūnė... (Tai) nebrangus turizmas, susijęs su jaunimu, kuris atvyksta čia dėl saulės, paplūdimių ir nesaikingai vartoti alkoholio“, – sakė chirurgas Juanas Jose Segura (Chuanas Chosė Segura), pagrindinis tyrimo autorius.

„Visi šie žmonės rizikuoja patekti į įvairius nelaimingus atsitikimus, eismo nelaimes, peštynes bare... Visa sukasi aplink alkoholio vartojimą“, – sakė jis.

Atsiėjo 1,5 mln. eurų 

2010–2015 metais atliktas tyrimas apima tik tuos pacientus, kurie buvo gydyti ligoninėje, ir neapima tų, kurie žuvo iškritę iš balkonų – norėdami įšokti į baseiną, patekti į kitą balkoną ar paprasčiausiai per daug persisvėrę.

Iš viso per minėtą laikotarpį ligoninėje „Son Espases“ buvo gydomi 46 tokie pacientai, kurių daugiau kaip 60 proc. buvo britai. Antroje vietoje buvo vokiečiai, o trečioje – ispanai, nustatė tyrimo autoriai.

Tarp jų buvo tik viena moteris, o visi kiti buvo vyrai, kurių amžius – vidutiniškai 24 metai.

Vidutinis aukštis, iš kurio būdavo šokama ar krentama, yra 8 metrai. Beveik visais atvejais buvo „įsipainiojęs“ alkoholis, o beveik 40 proc. atvejų – ir narkotikai.

Bendrai ši beprotybė jau atsiėjo 1,5 mln. eurų gydymo išlaidų, nes pacientus gali tekti ilgai gydyti intensyviosios slaugos skyriuje, o kai kurie jų lieka suparalyžiuoti, sakė „Son Espases“ chirurgijos skyriaus vadovas Xavier Gonzalezas (Ksavjė Gonsalesas), kuris taip pat dalyvavo atliekant tyrimą.

Neaišku, kiek tiksliai žmonių žuvo iššokę ar iškritę iš balkonų, bet Ispanijos žiniasklaida pranešė apie daugiau kaip tuziną tokių atvejų per pastaruosius penkerius metus.

„Iš pradžių tikėjomės išsiaiškinti, kad šie žmonės turėjo kažkokių psichikos problemų ar kad jie kasdien išgerdavo daug alkoholio. Bet ne – tai normalūs vaikinai, kurie tvyrant šventimo nuotaikai priima blogus sprendimus“, – sakė J. J. Segura.

„Krisdamas kliudžiau į kiekvieną balkoną“

Toks pamišimas reiškiasi ir Ispanijos šiaurės rytuose esančioje Kosta Bravoje, bet labiausiai – Balearų salose, kur, be kitų milijonus lankytojų kasmet pritraukiančių kurortų yra Magalufas ir Ibisa. Manija yra apėmusi net Bulgariją.

Bandydami pažaboti tendenciją, Balearų pareigūnai ėmė taikyti priemones, tarp kurių yra prevenciniai lapeliai ir baudos žmonėms, kurie sučiumpami bandantys iššokti iš balkono.

„Imdamiesi atsargumo priemonių, kai mato atvykstančią jaunimo grupę, viešbučių darbuotojai jų nebeapgyvendina viršutiniuose aukštuose – apgyvendina pirmame aukšte“, – pridūrė X. Gonzalezas.

Didžioji Britanija taip pat bandė perspėti savo piliečius apie pavojus šokinėjant iš balkonų. 2012 metais britų Užsienio reikalų ministerija išleido informacinius lapelius „Girtuokliavimas ir balkonai nedera“, kuriems buvo panaudota Jake'o Evanso (Džeiko Evanso) iš Liverpulio istorija.

2011 metais Magalufe jis girtas iškrito iš savo buto septintajame aukšte.

„Krisdamas kliudžiau kiekvieną balkoną, nes jie buvo išsikišę kaip laiptai, – buvo cituojami tokie jo žodžiai. – Nukritau ant šezlongo, kuris sušvelnino smūgį ir galbūt išgelbėjo man gyvybę. Skilo mano kaukolė, išsimušiau priekinius dantis, kurie perdūrė man viršutinę lūpą, nusilaužiau dešinį riešą ir susilaužiau visus dešinės rankos pirštus.“

„Ta nelaimė pakeitė mano gyvenimą... Vis atsinaujina problemos dėl nugaros ir dešinio riešo, ir gydytojai man pasakė, kad taip tikriausiai bus visada“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių