Seniausiu pasaulyje žmogumi laikoma italė atšventė 117-ąjį gimtadienį

  • Teksto dydis:

Emma Morano (Ema Morano), laikoma seniausiu žmogumi pasaulyje, antradienį švęsdama savo 117-ąjį gimtadienį pasipuošė ir prieš leisdama ją nufotografuoti paklausė, kaip atrodo jos plaukai.

Manoma, kad ji yra vienintelis tebegyvenantis asmuo, gimęs XIX amžiuje. Moteris labai prastai mato ir girdi, o pastaraisiais metais ji beveik nesikeldavo iš lovos ir jau daugiau kaip du dešimtmečius nėra palikusi savo nedidelio buto Verbanijoje ant Madžorės ežero kranto šiaurės Italijoje.

Tačiau geriausiai ją pažįstantys žmonės sako, kad ji tebėra budri, turi gerą humoro jausmą ir tebesidžiaugia gana gera gyvenimo kokybe.

„Mane labiausiai stebina jos atmintis – ji nieko nepamiršta“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena iš ją prižiūrinčių slaugių kolumbietė Yamile Vergara (Jamilė Vergara).

Jos gydytojas Carlo Bava (Karlas Bava) AFP sakė, kad ji puikiai supranta, kokį sambrūzdį sukėlė jos amžius. E.Morano gimė 1899 metų lapkričio 29 dieną.

„Ji yra labai šviesaus proto, labai dėmesinga“, – sakė C.Bava.

„Ji labai džiaugėsi ir jautėsi pagerbta, kai šįryt gavo sveikinimo telegramą iš prezidento (Sergio) Mattarellos (Serdžo Matarelos)“, – sakė jis.

„Čia buvo atvykusi televizijos komanda ir padovanojo jai gėlių. Ji pasipuošė ir labai didžiavosi. Pozavo fotografui ir netgi paklausė, ar jos plaukai atrodė gerai“, – pridūrė moters gydytojas.

„Taigi, manau, galima sakyti, ji yra geros formos“, – sakė jis.

Kepsnys su krauju, bet jokių daržovių

E.Morano pasiekė tokį garbų amžių, tačiau jos gyvenimas buvo labai sunkus, net palyginus su jos bendraamžiais. Be to, jos mitybos įpročiai neatitinka įprastų medicinos patarimų.

„Suvalgau po du kiaušinius kasdien, ir viskas. Ir sausainių“, – sakė ji AFP per interviu praėjusį mėnesį.

Moteris ilgai vengė daržovių, o iš vaisių ji retkarčiais suvalgo tik saujelę vynuogių ar trintų obuolių.

Kiaušinius ji įprato valgyti būdama 20 metų. Tuo metu jai buvo diagnozuota mažakraujystė, o gydytojas patarė suvalgyti po tris kiaušinius per dieną: du žalius ir virtą. Šio įpročio ji laikėsi visą laiką, kol, sulaukus 110 metų, jos apetitas ėmė silpti.

Kol moteris dar turėjo dantis, ji taip pat mėgdavo valgyti vištieną ir kepsnius su krauju.

Jos potraukis gryniems baltymams dera su įpročiu pasmaližiauti: lankytojai dažnai jai atneša italų dažnai per Velykas kepamo pyrago „Colomba“, kuriam naudojama daug kiaušinių ir sviesto, arba panašių kalėdinių gardumynų „Pannetone“ ir „Pandoro“.

Juokas – geriausi vaistai

Tačiau ji nesiruošė paragauti nė vieno gimtadienio torto, kuriuos gavo antradienį.

„Pastarąjį kartą šiek tiek jo suvalgiau, bet po to pasijutau prastai“, – prisipažino ji AFP praėjusį mėnesį.

Tačiau jos gydytojas C.Bava mano, kad moters ilgaamžiškumą lėmė ne neįprasta dieta.

„Manau, jos paslaptis yra genai. Visi jos šeimos nariai gyveno labai ilgai“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių