Morkos itin sveika akims! Tai melas, padėjęs sąjungininkams nugalėti nacius

  • Teksto dydis:

Ko gero, daugeliui (bent jau vaikystėje) teko girdėti ar būti paragintam kuo dažniau graužti morkas, nes morkos stebuklingai gerina regėjimą. Tiesa ta, kad šis teiginys – iš piršto laužtas absoliutus melas. Dar beprotiškiau yra tai, kad šis mitas padėjo sąjungininkams apmauti ir nugalėti nacistus. Kaip?

Pasirodo, yra štai kaip: morkose gausu beta karoteno (vitamino A). Išeitų, kad valgant daug morkų pavyks išsaugoti puikią akių sveikatą? Tačiau, pasirodo, su regėjimu (ypač naktį) tai neturi nieko bendra – tai, kad prisirysite vitamino A, jūsų regėjimą tamsoje pagerins tiek, kiek jūsų kraują mėlynesniu pavers mėlynių uogos.
Kodėl daugelis mano, kad morkos gerina regėjimą? Žurnalas „Smithsonian Magazine“ publikavo virtualaus Pasaulio Morkų muziejaus (taip, egzistuoja ir šitoks!) kuratoriaus Džono Stolarčiko (John Stolarczyk) teoriją. Anot jo, mitas išpopuliarėjo per Antrąjį pasaulinį karą, kai nacistai naktimis bombarduodavo Londoną. Tada, regis, nepaaiškinamai britų Karališkosios karinės oro pajėgos (RAF) pradėjo numušinėti vis daugiau nacių lėktuvų. Kaip jiems tai pavyko? Pradėjus naudotis nauju radaru, apie kurį, savaime suprantama, turėjo žinoti kuo mažiau žmonių – ypač vokiečių štabuose.

„Britų RAF pajėgos naktimis pradėjo numušinėti vis daugiau nacių lėktuvų iš dalies todėl, kad buvo sukurta ir pradėta naudoti nauja radarų technologija „Airborne Interception Radar“ (AI), – rašoma “Smithsonian Magazine“. – Ji būdavo montuojama RAF naikintuvuose. Žinoma, vitamino A pertekliaus ore šie radarai nefiksuodavo. Jie tik aptikdavo priešo bombonešius dar tada, kai šie dar nebūdavo pasiekę Lamanšo sąsiaurio. Ir juos sėkmingai atakuodavo. Tokią technologiją britai norėjo kuo ilgiau išlaikyti paslaptyje. Tad kai RAF asai (karo lakūnai) pradėjo įtartinai taikliai šaudyti į priešų aviaciją būtent naktimis, britų Informacijos ministerija paskleidė dezinformaciją, esą britų pilotai specialiai valgo morkas, todėl geriau mato naktį ir numuša daugiau priešo lėktuvų."

1940 m. RAF naktinis asas Džonas Kaningemas (John Cunningham), pravarde „Katės akis“, tapo pirmuoju britų pilotu, kuris numušė nacių lėktuvą naudodamasis AI radaru. Vėliau jis nukovė iš viso 20 lėktuvų – 19 iš jų naktimis. Dž. Stolarčikas rado informacijos, kad tuometė Informacijos ministerija nurodė tokią piloto sėkmę viešai aprašyti nurodant, kad pilotas valgydavo nepaprastai daug morkų.

Taip buvo tikimasi apmauti vokiečių strategus, kad šie nesuuostų apie tikrąją asų naktinės sėkmės priežastį. Sunku patikėti, tačiau triukas pavyko. 1940 m. nacių karinės oro pajėgos (Liuftvafė – vok. Luftwaffe) dažnai atakuodavo naktimis. Todėl britų valdžia dažnai inicijuodavo miestų „užtemdymus“ – kai miestuose naktimis būdavo užgesinami visi šviesos šaltiniai. Jei morkos padeda britų asams taikliai pyškinti į vokiečių lėktuvus naktį, kodėl morkos neturėtų padėti vokiečių bombonešių pilotams geriau matyti užtemdytus britų miestus?

„Nors tiesioginių įrodymų, kad vokiečiai „užkibo“ ant šio jauko, neturiu, vis dėlto nerandu kito paaiškinimo, kodėl mitas apie morkų naudą regėjimui yra taip įsišaknijęs vokiečių sąmonėje, – rašo Pasaulio Morkų muziejaus kuratorius Dž. Stolarčikas. Beje, netrukus turėtų pasirodyti jo knyga „Kaip morkos padėjo laimėti Antrąjį pasaulinį karą“ („How Carrots Helped Win World War II“). – Yra neautentiškų istorijų, neva vokiečiai pradėjo kone be saiko maitinti savo pilotus morkomis, kad šie geriau matytų per naktinius reidus virš užtemdytų britų miestų.“

Šiaip ar taip, britų visuomenė morkų mitu patikėjo ir noriai jas graužė, kad patys geriau orientuotųsi miestuose, kai šie naktimis užtemdomi. Apie tai byloja visur pasirodę reklaminiai šūkiai: „Carrots keep you healthy and help you see in the blackout“ („Morkos padeda išlikti sveikam ir gerai matyti užtemdytuose miestuose“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

p.morkunas@meganet.lt

p.morkunas@meganet.lt portretas
labai panašios ir mūsų žaliukų technologijos..kad išpešti valdiškų pinigėlių savo kovoms su GMO, druska, skalūnų dujomis ir kitais išgalvotais baubais...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių