Mineralinį vandenį „Evian“ išgarsino grafas, išsigydęs nepagydomą ligą

„Evian“ šiuo metu yra vienas populiariausių mineralinių vandenų visame pasaulyje, be to, Evian-les-Bains miestelio vietos gyventojų teigimu, jis yra ne tik naudingas organizmui, bet ir turi įdomią istoriją.

Evian-les-Bains miestelis, kuriame ir teka šio mineralinio vandens šaltiniai, įsikūręs ant Ženevos ežero kranto.

Miesto gido Thierry Dutruelio teigimu, vanduo, kol iškyla į paviršių, požeminiais kanalais keliauja net 15 metų.  Ilgus šimtmečius buvo manoma, kad „Evian“ turi gydomųjų galių. Vandenyje palyginti nedaug mineralų, o sudėtis – gerai subalansuota. Apie tai, kad šis vanduo padeda gydantis, žinoma jau nuo Prancūzijos revoliucijos laikų.

„1789-aisiais į šį regioną atvyko grafas de Lessert'as, sirgęs šlapimo pūslės akmenlige. Tuo metu tai buvo nepagydoma liga. Jis kasdien eidavo prie šaltinio atsigerti ir po dviejų mėnesių visiškai pasveiko. Vėliau visiems pasakojo apie šį stebuklą, ir tai tapo „Evian“ sėkmės istorijos pradžia“, – pasakoja gidas.

Netrukus žmonės šaltinio vandenį pradėjo pilti į molinius ąsočius ir nuleisdavo juos prie Ženevos ežero, o iš ten eksportuodavo į kitas šalis.

Dabar per dieną šio mineralinio vandens išpilstoma iki penkių milijonų litrų. Maždaug pusė sunaudojama vietos rinkoje, kita dalis eksportuojama į užsienį.

Plačiau – LRT Kultūros laidoje „Euromaxx“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių