D. Britanijos gatvėse – tūkstančiai mėlynų nuogų žmonių

Jungtinės Karalystės miesto Kingstone prie Halo gatves užplūdo tūkstančiai nuogų visą kūną mėlynomis spalvomis išsidažiusių žmonių. Daugiau nei 3 tūkst. dalyvių tapo amerikiečių  fotografo Spencerio Tunicko projekto „Halo jūra“ (angl. „Sea of Hull“) dalimi.

Kai kurie fotosesijos dalyviai atvyko neįgaliojo vežimėliais.

Per garsiakalbį nurodinėjant fotografo asistentams, žmonių masė tapdavo įvairių dydžių formomis. Iš žmonių sukurtos figūros ir scenos buvo kuriamos tose vietose, kurios kaip nors susijusios su Kingstono prie Halo jūrininkystės istoriją. Žmonės, visą kūną išsidažę mėlynai, taip pat simbolizavo ir dėl klimato kaitos kylantį jūros lygį.

Iš Niujorko kilęs menininkas pasibaigus pagrindiniam darbui sakė, kad tai vienas geriausiai pavykusių  projektų ir geriausių kadrų. Juos bus galima pamatyti kitais metais Ferenso meno galerijoje, kai Kingstono prie Halo miestas taps Jungtinės Karalystės kultūros sostine.

Iš pradžių buvo planuojama, kad masinei fotosesijai reikės nuo 2,5 iki 3 tūkst. žmonių, tačiau norinčių sudalyvauti garsaus fotografo meno projekte susirinko 3,2 tūkst. Pasak S. Tunicko nelauktas antplūdis ir visiškai užpildytos gatvės užtikrino idealius kadrus.

Savanoriai projekte dalyvavo be užmokesčio.  Tarp dalyvių galima sutikti mokytojų, socialinių darbuotojų. Kai kurie ilgas valandas trukusią fotosesiją praleido pasiremdami ramentais ar  neįgaliojo vežimėlyje.

Vienas iš dalyvių – 80-ies meno kolekcininkas Stephane'as Janssenas, kuris taip pat kolekcionuoja fotografo S. Tunicko projektus, drabužius nusimeta jau ne pirmoje jo fotosesijoje. Jis teigia, kad projekto metu visiškai niekas negalvoja apie nuogumą ar seksualumą. Anot S. Jansseno, kai visi žmonės nuogi ir absoliučiai visas kūnas išdažytas mėlynai, tikrai galima pajusti, kad visi žmonės iš esmės lygūs. Nesvarbu, jie aukšti, žemi, kokia jų lytis, rasė – visi lygūs.

Menininkas S. Tunickas nuo 1994-ųjų iš viso yra sukūręs 75 masines žmonių instaliacijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių