Madridą nuo miestietišką gyvenimą pamėgusių šernų gelbsti lankininkai

  • Teksto dydis:

Šių dienų Madride galima išvysti tiesiog viduramžių scenas: lankininkus slepiamųjų spalvų drabužiais, įsilipusius į medžius ir naktimis tykančius laimikio.

Jau penkeri metai regiono valdžia naudojasi šia neįprasta metodika laukiniams šernams, kurie braunasi į miestus, naikinti ir yra pasitelkusi 55 savanorius lankininkus.

„Lankas yra tylus ginklas, juo besinaudojantys žmonės taip pat veikia tyliai, tad mes netrikdome aplinkos arba žmonių“, – aiškino 45 metų verslininkas ir entuziastingas medžiotojas Emilio de la Cruzas (Emilijus de la Krusas), kuris savanoriauja tokiu būdu kontroliuojant šernų populiaciją.

Vis dėlto tai tėra vienas iš daugelio metodų, kuriais bandoma pažaboti šernus, vis dažniau ir įžūliau besibraunančius į apgyvendintus rajonus, darančius žalą pasėliams ir sukeliančius avarijas keliuose.

Prieš penkerius metus Madride buvo 25-35 tūkst. šernų, o dabar – 30-40 tūkstančių, sako pareigūnai.

Abejotinas metodas

Tačiau medžioklė lankais sulaukia ir prieštaringų vertinimų: aplinkosaugininkai tvirtina, kad šie gyvūnai gali patirti dideles kančias, jei lankininko šūvis nebūna itin tikslus.

Kai kuriose kitose šalyse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, medžioklė lankais išvis yra draudžiama.

E.de la Cruzas tvirtina, jog jis ir visi jo kolegos yra patyrę, įgudę paleisti strėlę į gyvybinius šerno organus, kad žvėris žūtų greitai ir be kančių.

Šaudykloje kalvose šalia Madrido, kur stovi šerno pavidalo taikinys, jis pasakojo, kad lankininkai į medžioklę išsirengia 100-150 kartų per metus, paprašius sostinei ar jos regiono miestelių valdžiai.

Per penkerius metus jie sumedžiojo 201 šerną ir beveik 60 laukinių ožkų, kurių prisiveisė žygeivių ir alpinistų pamėgtuose La Pedrisos kalnuose.

Paprašyti padėti, medžiotojai iš pradžių išstudijuoja tą zoną, šernų judėjimą joje, įsirengia vietą medžiuose ar aukštesnėje vietoje, o tada naktimis budi – kartais ištisas valandas – ir sulaukę šernų taikosi į juos.

Šernai medžiojami parkuose, golfo laukuose ir kitose prie miesto ar miestelių esančiose vietose, kur pastebima šernų.


Šiame straipsnyje: Madridasšernailankininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rašot

Rašot portretas
apie šernus, o nuotraukoje degla kiaulė. Negi taip sunku buvo rasti nuotrauką su šernu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių