Lapkričio orų siurprizai - prieš 40 metų buvo 18 laipsnių šilumos

Pavasariška šiluma, pasirengę sprogti uogakrūmių pumpurai, dygstantys grybai ar vejose pražydusios saulutės. Tokios anomalijos lapkritį mūsų nebestebina. Vieni tokį metą vadina pasaulio pabaiga, kiti – gamtos atsaku žmonėms už kišimąsi į natūralius jos procesus.

Tiesa, jau turbūt užmiršome, kad dar visai neseniai, 2003-aisiais, lapkritį sukaustė ledas ir šaltis. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė priminė: dar ne taip seniai lapkritį būta ir speigų. Žemiausia temperatūra šį mėnesį užregistruota 1998 m. – lapkričio 21-osios naktį Varėnoje buvo 23 laipsniai šalčio. Kaune analogiškas rekordas pasiektas prieš visą šimtmetį – 1909 m. buvo 22,5 laipsnio šalčio.

Aukščiausia lapkričio temperatūra buvo užfiksuota Kybartuose 1968 m. lapkričio 1 d. yra buvę 18,5 laipsnio šilumos. Taigi šio lapkričio vidutinė oro temperatūra nėra tokia įspūdinga, kaip mums atrodo. Juolab kad ir pernai lapkritis buvo labai šiltas. Pavyzdžiui, lapkričio 10-ąją Utenoje buvo net 13,7 laipsnio šilumos.

Neišsiskiria šių metų lapkritis ir kritulių kiekiu. Pernai naktį iš lapkričio 24-osios į 25-ąją dėl aktyvaus ciklono virš Baltijos jūros labai smarkiai snigo Nidoje – sniego danga per tris valandas pastorėjo 20 cm, o rytą jos storis pasiekė beveik pusmetrį – 45 cm. Šis reiškinys buvo labai lokalus, nes Juodkrantėje tuo metu tesusidarė vos kelių centimetrų sniego danga.

Anot I.Marcinonienės, tą naktį buvo pasiektas katastrofinio meteorologinio reiškinio – labai smarkaus snygio – kriterijus. Kad ir kaip būtų keista, šis storas sniego patalas po kelių dienų ištirpo, palijus lietui ir atslinkus šilumai.

Mums dar neįprasta šio lapkričio šiluma ir drėgmė – palanki terpė plisti gripui. Apmaudu, kad gripo pakilimo banga sutaps su lapkričio šiluma ir drėgme mėnesio pabaigoje, kurios orai, kaip prognozuoja I.Marcinonienė, niekuo nesiskirs nuo pastarųjų dienų. Tik gruodžio pradžioje pietiniai ir rytiniai šalies rajonai sulauks pragiedrulių, todėl naktys bus vėsesnės, bet temperatūra išliks teigiama, o dienos – šiltos. Sustiprės pietų vėjai.

Anot I.Marcinonienės, dar ankstoka dairytis į rogutes, nes atšalimo nematyti. Remiantis Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis, tik paskutiniame gruodžio dešimtadienyje prognozuojama neigiama temperatūra, tačiau ir jos vidurkis bus aukštesnis už daugiametį.

Pasak klimatologų, iki 2030 m. vidutinė temperatūra Lietuvoje turėtų pakilti vienu laipsniu, tačiau ji kils netolygiai, bus fiksuojami nauji šilumos, bet ne šalčio rekordai, daugės klimato ir ilgalaikių oro anomalijų, labiausiai atšils žiemos.

Jei tikite senolių pastebėjimais, tai verta prisiminti, kad lapkritis – spalio sūnus ir tikras gruodžio brolis. Vadinasi, ir gruodis bus šiltas bei drėgnas. Lapkričio darganos žada lietingą ateinančią vasarą.


Šiame straipsnyje: orai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių