Laidotuvių mados šiurpina parodos Olandijoje lankytojus

  • Teksto dydis:

Stalo žaidimais išpuošti karstai, kapai, tampantys daržo lysvėmis, vaikiški žaislai „laidotuvių kaladėlės“ su katafalku ir krematoriumu – tai tik kelios naujausios mirties traktavimo tendencijos, pristatytos laidotuvių verslo parodoje Olandijoje.

Daugiau kaip 3,5 tūkst. lankytojų apsilankė neseniai vieną dieną veikusioje parodoje Amsterdamo centre esančioje istorinėje Vesterkerko bažnyčioje, kurioje buvo galima pamatyti naujausias galimybes įspūdingai atsisveikinti su Anapilin išėjusiais artimaisiais.

Paroda galėjo daug ką pasiūlyti ir norintiems surengti giminaičiui ar draugui unikalias laidotuves, ir tiems, kam patinka makabriški dalykėliai, tokie kaip 3D spausdintuvu pagamintos mirusio žmogaus galvos formos urnos.

„Laidotuvių kaladėlės“

Kita inovacija buvo tuščiavidurė vaikščioti skirta lazda, į kurią galima pripilti pelenų, o paskui išberti juos paspaudus mygtuką. Negana to, vietą, kurioje išberiami mirusiojo pelenai, užfiksuoja GPS prietaisas.

Daug smalsuolių pritraukė vaikiškos plastikinės „laidotuvių kaladėlės“, iš kurių galima sukonstruoti katafalką su karstu, krematoriumą su liepsnomis, kapines.

Tai toli gražu nėra makabriškas žaislas – jis labai praktiškai pritaikomas.

„Dažnai vaikai nesupranta laidotuvių proceso ir kas vyksta per laidotuves“, – sakė vaikų psichologas Richardas Hattinkas (Richardas Hatinkas), kurio specializacija – gedulas.

„Nustatėme, kad šios kaladėlės padeda įtraukti vaikus į gedulo procesą“, – sakė R. Hattinkas, uoliai sudėliojęs miniatiūrinius modelius, kuriuos kartais taip pat naudoja laidotuvių namai ir krematoriumai.

Kapas – daržo lysvė

Na, o kaip dėl daržovių lysvės virš mylimo žmogaus kapo? Jokių problemų.

Tokį sprendinį sugalvojo parodos organizatorius Peteris van Schaikas, ir jis ypač patiko daržininkauti mėgstantiems olandams. Šioje šalyje daugelis gyvena tankiai sustatytuose namuose ir neturi vietos lysvėms.

Daržovės ant kapo auginamos uždarose dėžutėse, tad užteršimo rizikos nėra, pažymi P. van Schaikas.

Taip pat buvo eksponuojama daugybė karstų dizaino pavyzdžių. Vienam jų panaudotas tradicinis olandų žaidimas slydinis – žaidėjai gali stumdyti ant karsto medinius ritulius. Kitas karstas buvo futbolo batelio formos.

Taip pat buvo demonstruojamas užsakomas karstas, atitinkantis Olandijos pašto standartus. Mirusiojo artimieji, gavę jį paštu, gali jį patys susirinkti.

„Šį karstą lengva surinkti. Dažnai vadiname jį IKEA stiliaus karstu“, – naujienų agentūrai AFP sakė gamintojo atstovas.

„Švęsti gyvenimą“

Laidotuvių parodos idėja yra susijusi su „gyvenimu – visu tuo, kaip šventi savo gyvenimą ir su juo atsisveikini“, AFP sakė organizatorius P. van Schaikas.

„Visi šie daiktai, kuriuos turime, yra prasmingos priemonės parodyti truputį savo asmenybės ir tai, kaip norėtum būti prisimenamas, – sakė jis. – Kalbama apie dalykus, kuriuos darei būdamas gyvas, todėl tai toli gražu nėra liguista.“

Be žmonių, atėjusių pasidairyti naujų idėjų, ir laidotuvių verslo atstovų, ši paroda pritraukė ir lankytojų, galbūt tiesiog labiau besidominčių tamsiąja gyvenimo puse.

„Mes ypač domimės kapinėmis ir žmonių laidojimo papročiais; pamatėme (skelbimą apie) šią parodą ir pagalvojome „Taip, tai įdomu, pasižiūrėkime“, – sakė 44-erių metų Ybertas Gerritsenas (Ibertas Geritsenas) iš Olandijos Almerės miesto.

„Mirtis neturėtų būti liūdna. Ši paroda rodo, kad mirtį galima švęsti, o ne gedėti dėl jos. Šiaip ar taip, tai nutiks mums visiems“, – sakė P. van Schaikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ai ai

Ai ai portretas
Pasaulis eina iš proto... Visos technologijos, ir panašiai.Kuo toliau, tuo vis KVAILIAU.

AS

AS portretas
Tokia kvaisalu prisirukiusiu mada manau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių