Kelionė lėktuvu praeityje: dabar tai sukeltų skandalus ir šokiruotų

  • Teksto dydis:

Kelionės lėktuvu šiais laikais yra labai buitiškos. Jos ne tik nebėra pramoga, bet yra laikomos varginančiu, nuobodžiu procesu. O kaip buvo praeityje, kai lėktuvais skraidė tikrai ne visi keliautojai? Kaip skrydžiai atrodė tuomet, kai saugumo taisyklės dar nebuvo įsigalėjusios?

Šiais laikais oro linijos dažnai stengiasi į skrydžius sutalpinti daugiau keleivių, o aukštesnių klasių keleiviams suteikti kuo daugiau privatumo. Tai reiškia, kad lėktuvuose yra mažiau vietos. Anksčiau orlaiviai pasižymėjo atviromis erdvėmis, kuriomis tingiai vaikštinėdavo keleiviai, migruodami nuo vieno pašnekovo prie kito. Skrydžiai buvo socialinė patirtis, todėl į pokalbius įsitraukdavo visai nepažįstami žmonės. Turint omenyje, kad skraidė tik turtingesni, išsilavinę žmonės, šie pokalbiai nieko per daug neerzindavo, tačiau galima įsivaizduoti, kad kai kurie keleiviai tiesiog norėjo ramybės.

Nemažai šių pokalbių vykdavo ne tik prie alkoholinio gėrimo taurės, bet ir su cigarete rankoje. Dabar rūkyti draudžiama daugelyje oro linijų, tačiau ne dėl saugumo, o dėl kitų keleivių komforto. JAV oro linijose draudimai rūkyti pradėti taikyti nuo 1988 metų, o jau 2000 metais buvo uždrausta rūkyti visuose skrydžiuose. Tam, žinoma, priešinosi tabako kompanijos, tačiau keleiviai tai sutiko su džiaugsmu. Dabar užsirūkiusieji lėktuve gali susilaukti kelių tūkstančių eurų baudos.

Tikriausiai jums yra tekę filmuose matyti pernelyg seksualias stiuardeses, besisukančias tarp kostiumuotų lėktuvų keleivių. Tai – ne stereotipas, o istorinė realybė. Septintajame ir aštuntajame dešimtmečiais buvo priimta, kad stiuardesės yra neištekėjusios ir atitinka griežtus išvaizdos reikalavimus, kurie šiandien būtų laikomi seksistiniais. Kai kurios oro linijos savo skrydžių palydoves aprengdavo provokuojančiais drabužiais ir ragindavo flirtuoti su keleiviais. Priekabiavimas – ir fizinis – buvo toleruojamas, bet oro linijos savo stiuardeses saugodavo ir ribos peržengti neleisdavo. Pasakojama, kad jei koks keleivis pasidarydavo per daug priekabus, stiuardesė jam duodavo netikrą vizitinę kortelę ir likusio skrydžio metu šio vyro neaptarnaudavo.

Tiesa ir tai, kad anksčiau lėktuvų keleiviai būdavo puošniai apsirengę. Taip buvo dėl to, kad bilietai buvo brangūs, o pats skrydis – svarbus įvykis kiekvienam žmogui. Vyrai visuomet dėvėdavo kostiumus, o moterys – sukneles ir aukštakulnius. Viskas pradėjo keistis aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, kuomet kelionės lėktuvais tapo masiniu reiškiniu. Tačiau konservatyvūs keliautojai pokyčiais nebuvo patenkinti – į žmones su šortais ilgą laiką buvo žiūrima keistai.

Pirmą kartą filmas skrydžio metu rodytas 1921 metais. Seansas įvyko specialiai tam į orą pakeltame lėktuve, tačiau septintajame dešimtmetyje įvyko tikra pramogų revoliucija ir ekranai paplito po ilgo nuotolio lėktuvus. Iš pradžių rodomi filmai būdavo numatyti iš anksto, vėliau, juostoms mažėjant, skrydžio palydovės galėdavo keleivių pageidavimu filmus keisti. Skaitmeninėje eroje kiekvienas keleivis turi savo ekraną ir žiūri ką panorėjęs arba ką tuo metu siūlo oro linijos.

Taigi, skrydžiai nebuvo patys maloniausi stiuardesėms ir nerūkantiems žmonėms. Tačiau jie ir šiaip nebuvo labai patogūs – lėktuvuose vyravo kur kas didesnis triukšmas ir turbulencija. Nors vyresni keliautojai ilgisi laikų, kuomet lėktuvuose buvo daugiau erdvės ir visi buvo gražiau apsirengę, jie tikrai džiaugiasi pagaliau skrydžio metu galėdami gerai išsimiegoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių