Kaip Betmenas padėjo britui patekti į Guinnesso rekordų knygą

Knygų personažai žavi ne tik vaikus. Ilgą laiką kino industrijoje su specialiaisiais efektais dirbęs britas nuo seno žavėjosi Betmenu. Ši aistra ne tik tapo jo verslu, bet ir padėjo patekti į Guinnesso pasaulio rekordų knygą.

„Esu 45-erių metų vyriškis, tad, bėgiodamas apsitempęs guminiu kostiumu, jaučiuosi kvailokai, bet štai ką jums pasakysiu – apsivilkęs šį kostiumą, tampi galingas. Yra ir privalumų, ir trūkumų. Be to, su juo labai karšta“, – pasakoja specialiųjų efektų kūrėjas Julianas Checkley.

J. Checkley yra specialiųjų efektų specialistas ir kostiumų kūrėjas. Jis nusprendė, kad Betmenui reikia ne tik juodo kostiumo su apsiaustu. Tikrajam superherojui reikia įmantrių prietaisų. Vienas iš jų – magnetinis sekimo prietaisas.

Betmenas senu „iPhone“ telefonu per belaidį ryšį gali susekti automobilius. Jo kostiumas gali paleisti priešą paralyžiuojančias dujas.

„Kuriant šį ginklą, sunkiausia buvo padaryti taip, kad 2 tūkst. vatų galingumo srovė pasiektų gale esančias lemputes. Reikėjo sukurti ir pagaminti miniatiūrinę grandinę, kurią būtų galima atspausdinti ir sutalpinti pačiame ginkle“, – pasakoja J. Checkley.

Sukurti šį kostiumą J. Checkley įkvėpė kompiuteriniai žaidimai. Viskas prasidėjo nuo 3D modelio. Tada sumodeliavo tekstilinį kostiumą, prie kurio tvirtinami šarvai. Jo bendradarbis ir senas draugas Kamilis Krawczakas padėjo kurti įvairiausius prietaisus.

„Žmonėms tai patinka. Žinai, kad viskas pavyks. Nuostabu, kad čia atėjęs gali pasiduoti vaizduotei. Vienas sako: „Pabandom šitą“. Kitas: „Gerai, pabandom“, – džiaugiasi operatorius ir fotografas K. Krawczakas.

Kaukę ir didžiąją dalį šarvų jie atspausdino 3D spausdintuvu, bet nemažai detalių Julianas gamino rankomis.

„Paskambindavau žmonai ir sakydavau, kad po valandos grįšiu, o kai kitą kartą pasižiūrėdavau į laikrodį, būdavo jau pirma nakties. Aš vis dar kuriu įvairius prietaisus. Ši veikla taip įtraukia, kad visai pamiršti laiką“, – pasakoja J. Checkley.

Darto Veiderio kostiumas pirmąjį prizą Julianui pelnė dar tada, kai jam buvo šešeri. Tuomet kaukę jam atstojo senelio akiniai.

Vėliau 20 metų jis dirbo kino pramonėje ir sukūrė daugybę įvairiausių pabaisų kostiumų tokiems Holivudo filmams kaip „Mumija“ ir „Mumijos sugrįžimas“.

Šiuo metu jis dirba daugiausia tokioms institucijoms kaip San Francisko „Žvaigždžių karų“ archyvas arba kuria privatiems klientams, kurie už įmantrius kostiumus sumoka tūkstančius eurų.

„Manau, suprantate, kad stoviu tarp tų personažų, kurie žavėjo mane vaikystėje. „Žvaigždžių karus“ pirmą kartą žiūrėjau šešerių. Prisimenu, tada klausiau tėčio: „Kaip jie tai padaro?“ O jis man atsakė, kad tai – specialieji efektai. Jau tada nusprendžiau, kad noriu kurti specialiuosius efektus“, – prisimena specialiųjų efektų kūrėjas J. Checkley.

Julianas pasakoja, kad dūmų bombos ypač praverčia kovojant su piktadariais. Jo sukurti 23 funkcionuojantys prietaisai padėjo jam prasimušti kelią į Guinnesso pasaulio rekordų knygą.

Plačiau apie tai – laidos „Euromaxx“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių