JAV areštinės kameroje užmirštam studentui - 4 mln. dolerių kompensacija

  • Teksto dydis:

JAV vyriausybė turės sumokėti 4,1 mln. dolerių (10.7 mln. litų) kompensaciją vienam 25 metų koledžo studentui, kuris ilgiau nei keturias dienas išbuvo paliktas belangėje kameroje be maisto ir vandens, antradienį pranešė jo advokatai.

Danielis Chongas (Danielis Čongas) sakė buvęs priverstas gerti savo šlapimą, kad išgyventų, mėgino išraižyti ant savo rankos atsisveikinimo žinutę savo motinai, taip pat pasakojo patyręs haliucinacijų, jog agentai mėgina jį nunuodyti dujomis, leidžiamomis per vėdinimo angas.

Tačiau liko neaišku, kaip susiklostė ta padėtis, dėl kurios jokie pareigūnai nebuvo nubausti, sakė D.Chongo advokatas Eugene'as Iredale'as (Judžinas Airdeilas).

"Tai atrodė kaip nelaimingas atsitikimas - labai, labai blogas, siaubingas atsitikimas", - skundėsi D.Chongas.

D.Chongas buvo sulaikytas per kovos su narkotikai pareigūnų reidą ir uždarytas kameroje 2012 metų balandį vieno policijos pareigūno, įgalioto vykdyti JAV Kovos su narkotikais administracijos (DEA) užduotis. Pasak E.Iredale'o, tas pareigūnas pareiškė D.Chongui, kad kaltinimai jam nebus pateikti, ir pridūrė: "Palūkėk, tuojau tavęs ateisime."

JAV teisingumo departamento atstovė Allison Price (Elison Prais) patvirtino, kad buvos susitarta dėl 4,1 mln. dolerių kompensacijos, bet atsisakė atsakyti į kitus klausimus. DEA kol kas neatsakė į prašymus pakomentuoti šią bylą.

D.Chongas sakė planuojantis taupyti pinigus, kurie jam bus sumokėti, ir nupirkti namą savo tėvams.

D.Chongas buvo 23 metų inžinerijos studentas, kai buvo sulaikytas vieno savo draugo namuose, kuriuose DEA rado 18 tūkst. ekstazio tablečių, kitų narkotikų ir ginklų. E.Iredale'as pripažino, kad D.Chongas ten buvo nuvykęs rūkyti marihuanos.

Vaikinas buvo sulaikytas kartu su kitais aštuoniais asmenimis, bet jį apklausę pareigūnai nusprendė nepateikti kaltinimų.

D.Chongas pasakojo, kad trečią dieną praleidus kameroje, jį apėmė haliucinacijos. Studentas šlapinosi ant metalinio suolelio, kad galėtų atsigerti. Jis sukrovė ant suolo antklodę, savo kelnes ir batus, mėgindamas pasiekti ant lubų esančią priešgaisrinės sistemos purkštuką ir mėgindamas jį įjungti antrankiais surakintomis rankomis.

D.Chongas teigė suvokęs, kad gali mirti. Jis dantimis suskaldė savo akinių lęšius ir stiklo šukėmis mėgino išraižyti ant savo rankos užrašą "Atleisk, mama", tačiau įstengė užbaigti tik pirmąją raidę.

Jis sakė prakišęs pro durų apačią batų raištelį ir šaukęs, kad atkreiptų dėmesį, kol penki ar šeši žmonės rado jį kameroje, išsitepusį savo išmatomis.
"Tenorėjai išsaugoti sveiką protą, - teigė D.Chongas. - Aš jau blaiviai nemąsčiau."

D.Chongas buvo penkias dienas gydomas ligoninėje dėl didelio skysčių netekimo, inkstų veiklos sutrikimo, traukulių ir pradurtos stemplės. Vaikinas per kalinimo laikotarpį neteko 6,8 kilogramo.

DEA žengė tuo metu retą žingsnį, paskelbdama viešą atsiprašymą.

Dėl šio incidento DEA nustatė naujus nacionalinius arešto standartus, įskaitant kasdienį kamerų tikrinimą ir pakeitė taisykles dėl jų įrangos, sakė D.Chongo advokatų grupės narė Julia Yoo (Džulija Ju).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių