Italų jaunimą domėtis kultūra skatins pinigais

Nuo lapkričio pradžios visi šiemet pilnametystės sulaukę italai gaus 500 eurų asmeniniam kultūriniam švietimui. Šią sumą Italijos 18-mečiai galės skirti parodoms, spektakliams, muziejams, netgi knygoms ar kino filmams.

Italijos vyriausybė sukūrė šį projektą, siekdama įtraukti jaunuosius italus ne tik į kultūrinį ir visuomeninį gyvenimą, bet ir priminti šlovingą Italijos kultūros praeitį. „Šia programa galės pasinaudoti ne tik italai, bet visi Italijoje legaliai gyvenantys žmonės, kuriems 2016 m. suėjo ar sueis 18 metų. Svarbu, kad jie būtų nuolatiniai Italijos gyventojai“, – sako LRT radijo bendradarbė Italijoje Daiva Lapėnaitė.

Tai Italijos kultūros ministerijos iniciatyva, apie kurią kalbėta jau seniai. D. Lapėnaitė atkreipia dėmesį – tai nėra programa, kurioje jaunuoliams tiesiog bus duoti 500 eurų. „Tai labai konkreti žinia – mes priimame tave, 18-metį, pilnateisį žmogų į savo visuomenę, tačiau tuo pačiu primename, kad yra du labai svarbūs dalykai: kultūrinis vartojimas yra esminis dalykas asmeniniam turtėjimui ir tai labai svarbu visos šalies augimui“, – sako D. Lapėnaitė.

Anot jos, sistema turėtų užtikrinti, kad šie pinigai nebūtų išleisti kitoms reikmėms. Jaunuolis, kuriam šiemet jau suėjo ar dar sueis 18 metų turėtų užsiregistruoti internetinėje sistemoje, kurioje jis gauna virtualią piniginę.

„30 tūkst. 18-mečių jau pavyko užsiregistruoti ir gauti tą elektroninę tapatybę. [...] Savo asmeninėje erdvėje jie gauna virtualią piniginę, iš kurios gali įsigyti kažkokią knygą ar bilietą į teatrą, koncertą, muziejų. Reikia pateikti kuponą su tikslia suma“, – nurodo D. Lapėnaitė.

Jos teigimu, tokia iniciatyva sulaukė daug dėmesio iš jaunų žmonių, kurie džiaugiasi, kad valstybė pagaliau į juos atkreipė dėmesį. „Jie sako – mes suprantame, kad šie 500 eurų nėra duodami dykai, tai investicija į mus, į mūsų ateitį ir, kaip jie sako, Italijos ateitį, nes būtent jie visai greitai išeis iš universitetų, baigs mokslus ir prisidėsime prie šalies ekonominio, kultūrinio ir kitokio kūrimo“, – pastebi D. Lapėnaitė.

Ji priduria – Italijos jaunuoliai džiaugiasi ir tuo, kad tokiu būdu parodomos pasitikėjimas, nes paprastai 18-mečiai laikomi neatsakingais, negebančiais paskirstyti pinigus. Nepaisant to, atsirado ir šios programos kritikų. Kai kurie jauni žmonės įsitikinę, kad skiriama suma turėtų priklausyti nuo jaunuolio šeimos pajamų.

„Yra šeimų, kurios ir taip savo vaikų poreikiams, taip pat ir kultūriniams, skiria pakankamai pinigų, tačiau yra žmonių, kuriems tie 500 eurų atvers iki tol neturėtas galimybes. [...] Yra ir pasakymų, kad šalis šiuo metu išgyvena labai sunkius laikus – ji krečiama migrantų antplūdžio, stichijų, ekonominė situacija prasta, tad galbūt tokius pinigus reikėjo skirti skubesnių problemų sprendimui, o ne jauniems žmonėms“, – sako D. Lapėnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių