Ispanijos urve 300 metrų gylyje rasta senovės žmonių piešinių

  • Teksto dydis:

Ispanijoje itin giliame ir sunkiai pasiekiamame urve aptikta puikiai išsilaikiusių paleolito epochos žmonių piešinių, kurie gali būti pripažinti vienais svarbiausių pasaulyje urvų meno pavyzdžių, pranešė archeologai.

Tą urvą tyrinėjusios grupės vyriausiasis archeologas Diego Garate (Diegas Garatė) penktadienį sakė, kad apie 70 piešinių buvo rasti ant uolų atbrailų maždaug 300 metrų gylyje po žeme Ačuros urve šiauriniame Baskijos regione.

Pasak jo, tie piešiniai gali būti priskirti urvų meno „čempionų lygai“ ir galbūt patenka tarp dešimties geriausių tokių objektų Europoje. Ačuroje aptikti reljefai ir piešiniai vaizduoja arklius, jaučius, ožkas ir elnius ir yra sukurti prieš maždaug 12,5–14,5 tūkst. metų.

Tačiau D.Garate pažymėjo, kad ta vieta sunkiai pasiekiama ir pavojinga, todėl veikiausiai niekada nebus prieinama plačiajai visuomenei.

Ačuros urvas buvo atrastas 1929-aisiais ir tyrinėtas 1934–1935 metais. Jame esantys piešiniai buvo aptikti per tolesnius D.Garate ir jo bendražygių tyrimus 2014 metais.

Ekspertai sakė, kad kol kas dar per anksti spręsti, ar šis atradimas gali lygiuotis su iki šiol nuostabiausiu Ispanijoje aptiktu urvų tapybos pavyzdžiu – piešiniais Altamiros urve, kuris buvo pramintas paleolito meno Siksto koplyčia, bet Ačuros piešiniai neabejotinai yra įspūdingi.

„Niekas nesitikėjo tokio masto atradimo, – sakė Madrido Kompliuto universiteto priešistorinės epochos profesorius Jose Yravedra (Chosė Iravedra). – Esama daug ištapytų urvų, bet tik nedaugelyje esama tiek daug ir tokio įvairaus bei kokybiško meno.“

Altamiroje ir keliuose kituose dideliuose urvuose Ispanijoje bei Prancūzijoje rasti keli šimtai urvų meno piešinių.

D.Garate atkreipė dėmesį į vieną jaučio piešinį – tas gyvūnas pavaizduotas pervertas daugybės medžiotojų iečių. Pasak archeologo, daugelyje kitų Europos urvuose aptiktų panašių medžioklės scenų gyvūnai paprastai vaizduojami perverti 4–5 ietimis.

Pasak J.Yravedros, piešiniai buvo aptikti itin atokioje urvo dalyje, o iš jų gausos, įvairovės ir kokybės galima spręsti, kad ta vieta buvo savotiška „šventovė“, kurioje paleolito žmonės galbūt rinkdavosi atlikti kokių nors ritualų. Panašių ištapytų salių buvo rasta Altamiroje ir Lasko urve Prancūzijoje.

Regiono pareigūnai tikisi įrengti tikslią trimatę to urvo rekonstrukciją, kad žmonės galėtų gėrėtis naujai aptiktais piešiniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių