Džekas Skerdikas identifikuotas pagal pėdsakus, rastus ant šaliko

  • Teksto dydis:

Džekas Skerdikas, vienas garsiausių žudikų maniakų per visą istoriją, buvo identifikuotas pagal DNR pėdsakus, rastus ant šaliko, naujoje knygoje teigia vienas seklys.

Džekas Skerdikas, vienas garsiausių žudikų maniakų per visą istoriją, buvo identifikuotas pagal DNR pėdsakus, rastus ant šaliko, naujoje knygoje teigia vienas seklys.

Tikroji Džeko Skerdiko, kurio šiurpios žmogžudystės 1888 metais kėlė siaubą tamsiuose Vaitčepelo (Whitechapel) lūšnynuose Rytų Londone, tapatybė buvo paslaptis nuo pat tų laikų. Tarp dešimčių įtariamųjų buvo ir karališkųjų asmenų, ir ministrų pirmininkų, ir batsiuvių.

Tačiau DNR pavyzdžiai, paimti nuo šaliko, rasto vienos žmogžudystės vietoje, atitiko ir tos aukos, ir vieno įtariamojo giminaičių DNR, tad dabar Džeko Skerdiko tapatybė yra neabejotinai nustatyta, tvirtina Russellas Edwardsas (Raselas Edvardsas).

Pasak jo, tas liūdnai pagarsėjęs žudikas yra Aaronas Kosminski (Aaronas Kosminskis), kirpėju dirbęs žydų emigrantas iš Lenkijos.

R.Edwardsas, verslininkas, besidomintis Skerdiko istorija, 2007 metais aukcione nusipirko sukruvintą Victorios (Viktorijos) laikų šaliką, kuris, kaip teigiama, yra paimtas iš Skerdiko ketvirtosios aukos Catherine Eddowes (Ketrin Edovs) nužudymo 1888 metų rugsėjo 30 dieną vietos.

Policijos seržanto pareigas ėjęs Amosas Simpsonas (Eimosas Simpsonas), kuris buvo nužudymo vietoje, gavo vyresnybės leidimą paimti šaliką savo žmonai siuvėjai, bet jai kėlė siaubą mintis panaudoti sukruvintą šaliką.

Šalikas buvo iš kartos į kartą perduodamas tiesioginiams to policininko palikuoniams, kurie jį laikė neplautą, dėžėje. Kelerius metus šalikas buvo Skotlandjardo nusikaltimų muziejuje, kuris jį buvo pasiskolinęs.

Auka išskrosta

R.Edwardsas norėjo išsiaiškinti, ar DNR technologijos gali įtikinamai susieti šaliką su tos žmogžudystės vieta.

Dr. Jari Louhelainenas (Jaris Lauheleinenas), Liverpulio Johno Mooreso (Džono Murso) universiteto molekulinės biologijos dėstytojas, iš kraujo dėmių išskyrė septynis mažus mitochondrijų DNR, kuri perduodama palikuoniams moteriškąja linija, segmentus.

Jie atitiko Karen Miller (Karen Miler), tiesioginės C.Eddowes palikuonės, DNR ir tai patvirtino, kad ant šaliko yra tos aukos kraujas.

Tuo tarpu ultravioletine šviesa apšvietus dėmes paaiškėjo, kad ant šaliko gali būti ir spermos dėmių.

Lidso universiteto molekulinės andrologijos dėstytojas dr. Davidas Milleris (Deividas Mileris) sugebėjo rasti ląsteles, iš kurių buvo išskirta DNR.

Padedant genealogams, R.Edwardsas surado A.Kosminski palikuonę pagal moteriškąją liniją, kuri pateikė savo DNR pavyzdžius.

Tada J.Louhelainenas galėjo sulyginti spermos dėmių ant šaliko DNR su A.Kosminski palikuonės DNR. Pavyzdžiai buvo susieti.

R.Edwardsui tai reiškia, kad A.Kosminski buvo žiauraus C.Eddowes nužudymo vietoje.

46 metų C.Eddowes buvo nužudyta tą pačią naktį kaip ir trečioji Džeko Skerdiko auka. Ši našlaitė su dukterimi ir dviem sūnumis kartais dirbdavo prostitute.

Ji buvo rasta žiauriai nužudyta 1 val. 45 minutės. Jos gerklė buvo perrėžta, ji buvo išskrosta, jos veidas buvo sudarkytas.

Manoma, kad minimą šaliką nusikaltimo vietoje paliko žudikas, o ne C.Eddowes.

Raginimai patikrinti išvadas

A.Kosminski gimė Klodavoje centrinėje Lenkijoje, 1865 metų rugsėjo 11 dieną. Jo šeima pabėgo nuo Rusijos imperijos pogromų prieš žydus ir 19-ojo amžiaus 9-ojo dešimtmečio pradžioje emigravo į Rytų Londoną. Jis gyveno netoli žmogžudysčių vietų.

Kai kuriuose pranešimuose teigiama, kad policija jį buvo sulaikiusi atpažinimui ir kad liudininkas, kuris jį matė su viena auka, jį atpažino, bet atsisakė pateikti apkaltinamuosius įrodymus, todėl policijai nieko kita neliko, kaip tik įtariamąjį paleisti.

1889 metais jis pateko į vargšų prieglaudą, kur priėmimo metu buvo apibūdintas kaip „skurstantis“. Vėliau tais pačiais metais jis buvo išleistas, bet greit atsidūrė pamišėlių prieglaudoje, kur 1919 metų kovo 24 dieną mirė nuo gangrenos. Po trijų dienų jis buvo palaidotas Ist Hamo kapinėse Rytų Londone.

Kai kas R.Edwardso išvadomis abejoja.

Tyrimas nebuvo paskelbtas jokiame recenzuojamame moksliniame žurnale, todėl išvadų negalima nepriklausomai patikrinti, o metodologijos – išanalizuoti.

Profesorius Alecas Jeffreysas (Alekas Džefreisas), kuris prieš 30 metų išrado DNR daktiloskopijos technologiją, paragino atlikti daugiau patikrinimų.

„Įdomus ... teiginys, kurį turi recenzuoti kolegos (mokslininkai), su detalia to šaliko kilmės ir teigiamo DNR atitikimo su kaltininko palikuoniais ... analize; kol kas nepateikta jokių faktinių įrodymų“, – sakė A.Jeffreysas laikraščiui „The Independent“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių