Dvi vienuolės pasisavino ir iššvaistė kelionėms bei lošimui 500 tūkst. dolerių

  • Teksto dydis:

Dvi vienuolės iš vienos katalikiškos mokyklos Kalifornijoje prisipažino pasisavinusios 500 tūkst. JAV dolerių (438 tūkst. eurų), kuriuos išleido kelionėms ir lošimui Las Vegase, pirmadienį pranešė jų ordinas.

Seserys Mary Margaret Kreuper (Meri Margaret Kreuper) ir Lana Chang (Lana Čang), kurios, kaip pranešama, ne vienerius metus buvo geriausios draugės, savinosi pinigus iš Šv. Jokūbo katalikiškos mokyklos Toranse, esančiame į pietus nuo Los Andželo. Šias lėšas sudarė mokestis už mokslą, atlyginimai ir piniginės aukos.

„Žinome, kad jos vykdavo į keliones. Žinome, kad jos eidavo į kazino. Tiesa yra tai, kad jos naudojosi ta sąskaita kaip savo asmenine sąskaita“, – neseniai vykusiame susitikime su moksleivių tėvais ir alumnais sakė mokyklos advokatas. 

Los Andželo arkivyskupija nurodė, kad pinigų buvo pasigesta per įprastą auditą. Manoma, kad vienuolės naudojosi lėšų savinimosi schema mažiausiai dešimtmetį.

M. M. Kreuper 29 metus dirbo šios mokyklos direktore, o anksčiau šiais metais išėjo į pensiją. L. Chang čia du dešimtmečius dirbo mokytoja ir šiais metais taip pat išėjo į pensiją.

„Mūsų bendruomenė susirūpinusi ir nuliūdusi dėl šios situacijos ir apgailestauja dėl bet kokios galimos žalos mūsų ilgamečiams ryšiams su mokyklos šeimomis“, – naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime pažymėjo Šv. Jokūbo seserų kongregacija.

„Šv. Jokūbo seserys trokšta ir yra pasirengusios padengti visus nuostolius Šv. Jokūbo mokyklai“, – priduriama jame.

„Labai gailisi“

Moksleivių tėvus apie vienuolių piktadarystes lapkričio 28 dieną laišku informavo mokyklos pastorius monsinjoras Michaelas Meyersas (Maiklas Mejersas).

Laiške, kurio kopiją gavo AFP, rašoma, kad M. M. Kreuper ir L. Chang iš mokyklos pasisavino „didelę“ pinigų sumą asmeninėms reikmėms, o tai paaiškėjo per auditą, atliktą po to, kai direktorė išėjo į pensiją. 

„Sesuo Mary Margaret ir sesuo Lana pasakė man ir paprašė perduoti jums, kad labai gailisi dėl savo veiksmų ir prašo jūsų atleidimo bei maldų, – rašė M. Meyersas. – Jos ir jų ordinas meldžiasi, kad neprarastumėte pasitikėjimo ar tikėjimo mokyklos pedagogais ir administratoriais.“

Jis pridūrė, kad kitas mokyklos personalas lėšų grobstyme nedalyvavo, o apie išaiškėjusius faktus praneša policijai. 

Pasak M. Meyerso, mokykla nenori, kad vienuolės, ne vieną dešimtmetį ugdžiusios moksleivių moralę, būtų traukiamos baudžiamojon atsakomybėn.

Vis dėlto Los Andželo arkivyskupijos viešųjų ryšių vadovas Adriano Alarconas (Adrianas Alarkonas) AFP pirmadienį sakė, kad arkivyskupija nenori, kad šis reikalas būtų paliktas savieigai ir planuoja „tapti šalimi ieškove“.

Teigiama, kad vienuolėms pavyko nuslėpti savo nusikaltimą, nes dalį mokesčiui už mokslą skirtų čekių, išrašytų mokyklai, jos deponuodavo ne šios mokymo įstaigos sąskaitoje.     

M. Meyersas savo laiške tėvams rašė, kad seserys bendradarbiauja su tyrėjais, siekiančiais nustatyti tikslią pasisavintų pinigų sumą. 

„Noriu jus užtikrinti, kad tyrimo metu paaiškėjo, jog dėl šio lėšų pasisavinimo nė vienas moksleivis ar mokymo programa Šv. Jokūbo mokykloje nenukentėjo švietimo išteklių, galimybių ar inovacijų prasme, – teigė jis. – Trumpai tariant, šie įvykiai nepaveikė ir nepaveiks jūsų vaikų švietimo.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tokios ten ir vienuolės eilini kartą geltonoji Kauno diena kopijuoja pamazgas

ALGIS

ALGIS portretas
O pas mus galvojate ,kitaip - laksto po naktibarius , retai kada išsiblaivo ,pinigų pinos saujos
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių