Britai už nemokamą Wi-Fi įsipareigojo atiduoti pirmagimius

  • Teksto dydis:

Didžiojoje Britanijoje keli žmonės sutiko atiduoti savo vyriausius vaikus mainais į teisę nemokamai naudotis Wi-Fi ryšiu, o šis eksperimentas, apie kurį pirmadienį paskelbė viena kompiuterinio saugumo bendrovė, pabrėžia, kokie pavojai yra susiję su viešais interneto šaltiniais.

Londoniečiai, kurie mėgindavo nemokamai prisijungti prie Wi-Fi tinklo vienoje kavinėje judriame finansų rajone ir kitoje vietoje prie parlamento rūmų, patvirtindavo sutinkantys su šios paslaugos teikimo sutarties sąlygomis, veikiausiai jų net neperskaitę.

Tačiau eksperimento organizatoriai tarp sąlygų buvo įtraukę „Erodo punktą“, pagal kurį galimybė nemokamai prisijungti prie Wi-Fi suteikiama tik tuo atveju, jeigu paslaugos „gavėjas sutinka paskirti mums savo pirmagimį vaiką amžinybės laikotarpiui“.

Per trumpą laiką, kol buvo vykdomas šis bandymas, šeši žmonės patvirtino sutinkantys su tokiomis sąlygomis.

„Tai buvo eksperimentas – mes grąžinsime vaikus jų tėvams“, – nurodė bendrovė „F-Secure“, organizavusi šį tyrimą.

Šiuo bandymu buvo siekiama atkreipti dėmesį į „visuotinį kompiuterinio saugumo nepaisymą tarp žmonių, kai jie naudojasi mobiliojo ryšio paslaugomis“, sakoma pranešime.

Vokietijoje įsikūrusi etiškų kompiuterinių įsilaužėlių bendrovė SySS sukūrė prietaisą, naudotą per šį tyrimą: nedidelį Wi-Fi ryšio prieigos tašką – pakankamai mažą, kad būtų galima nešiotis rankinėje ir kainuojantį tik apie 200 eurų (690 litų).

Per 30 minučių trukmės bandymą prie šio prietaiso prisijungė 250 įrenginių; kai kurie iš jų – automatiškai pagal nustatymus.

SySS galėjo išgauti iš prisijungusių įrenginių išsiųstų elektroninių laiškų tekstus, elektroninio pašto siuntėjo ir gavėjo adresus, taip pat siuntėjo slaptažodį.

Europolui pavaldaus Europos kibernetinių nusikaltimų tyrimo centro pareigūnai sakė šios studijos organizatoriams, kad jie jau yra gavę pranešimų apie atvejus, kai nusikaltėliai, naudodamiesi nemokamo Wi-Fi ryšio paslauga, pavogdavo asmeninių duomenų.

„Geriausiu atvejus jūsų įrenginys tik varvina su jumis susijusią informaciją, o blogiausiu – jūsų slaptažodžiai ištaškomi viešai prieinamoje erdvėje ... Bet kas, prisijungęs prie tinklo, gali matyti jūsų informaciją“, – sakė „F-Secure“ saugumo konsultantas Seanas Sullivanas (Šonas Salivanas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių