Australijos premjeras laikosi žodžio – nuo šiol jo biuras palapinėje

  • Teksto dydis:

Australijos premjeras Tony Abbottas (Tonis Abotas), ką tik pažadėjęs skirti karių kovai su „Islamo valstybe“ (IS), pirmadienį perkėlė savo biurą į palapinę atokiai įsikūrusioje aborigenų bendruomenėje, taip tesėdamas pažadą, kurį davė atėjęs į valdžią.

T.Abbottas pažadėjo kiekvienais metais po savaitę praleisti atokioje aborigenų vietovėje, kai prieš 12 mėnesių davė premjero priesaiką. Jis siekia būti „aborigenų reikalų premjeru“.

Savo pažadą jis tesėjo vyriausybės centrą perkeldamas į palapinių kompleksą prie Nalunbajaus šiauriniame Australijos pakraštyje, beveik 1 tūkst. km į rytus nuo Darvino.

Nors vietovė labai atoki, T.Abbottas sakė, kad palaikys glaudžius kontaktus su Kanbera ir tuo tikslu turės prieigą prie saugių linijų.

„Aišku, jei bus dramatiškų naujų įvykių, aš, jei reikia, galiu persikelti“, – sakė jis, dalydamas interviu radijui ir televizijai, kitą dieną po to, kai pažadėjo 600 karių tarptautinėms pajėgoms, kovosiančioms su „Islamo valstybe“ Irake ir Sirijoje.

Sprendimas prisidėti prie kampanijos prieš IS buvo priimtas kelios dienos po to, kai Kanbera, didėjant susirūpinimui dėl australų džihadistų, grįžtančių iš kovų Artimuosiuose Rytuose, terorizmo pavojaus laipsnį padidino iki „aukšto“.

Australijoje, kurioje gyvena 23 mln. gyventojų, aborigenų yra maždaug 500 tūkst. ir jų padėtis yra blogiausia iš visų australų: jų didžiausias sergamumas, didžiausias kalėti nuteistų žmonių santykinis skaičius, didžiausios socialinės problemos, mažesni pasiekimai įgyjant išsilavinimą ir įsidarbinant, mažesnė vidutinė gyvenimo trukmė.

Manoma, kad prieš du šimtmečius, kai pradėjo atvykti britų kolonistai, aborigenų buvo maždaug milijonas.

Australų parlamentarai pernai oficialiai pripažino aborigenus pirmaisiais šalies gyventojais – praėjus penkeriems metams po istorinio atsiprašymo, pareikšto aborigenams už praeities skriaudas.

Dabar planuojama surengti referendumą dėl aborigenų ir jų teisių pripažinimo konstitucijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių