85 metų nepalietis nori atgauti seniausio į Everestą įkopusio žmogaus titulą

  • Teksto dydis:

85 metų nepalietis, kuris vienu metu buvo seniausias į Everestą įkopęs žmogus, dabar bandys atkovoti šį titulą ir viliasi, kad tai jam padės skleisti taikos žinią.

Minas Bahaduras Sherchanas (Minas Bahaduras Šerčanas) į 8 850 m aukščio kalną planuoja įkopti kitą mėnesį, trumpu palankių orų laikotarpiu.

„Vėl noriu būti seniausias į Everestą įkopęs žmogus, kad įkvėpčiau žmoniją, suteikčiau postūmį pagyvenusiems žmonėms ir padrąsinčiau jaunimą, – trečiadienį savo namuose Katmandu sakė M.B.Sherchanas. – Tai bus žinia visiems, kad amžius nėra kliūtis siekti svajonių.“

Šis 17 vaikaičių ir šešis provaikaičius turintis vyras pirmąkart į Everestą įkopė 2008 metų gegužę, kai jam buvo 76-eri, bet 2013 metais naują rekordą pasiekė japonų alpinistas Yuichiro Miura (Juičiras Miura), kuriam tuo metu buvo 80.

M.B.Sherchano bandymas 2013 metais įkopti į Everestą buvo nutrauktas dėl finansinių problemų ir vėlavusio leidimo kopti. Dar vienas bandymas 2015 metais buvo atšauktas dėl to, kad žemės drebėjimo sukelta sniego lavina užklupo bazinę stovyklą, pareikalaudama 19 gyvybių, – vos diena prieš tai, kai jis pasiekė tą vietą.

„Esu įsitikinęs, kad šį kartą man pavyks. Nėra kliūčių, kurios galėtų sutrukdyti man įkopti į Everestą; vienintelė kliūtis galėtų būti orai“, – sakė M.B.Sherchanas. Jis pridūrė, kad kvėpavimo problemų neturi, jo kraujospūdis normalus.

Kalnuose gimęs M.B.Sherchanas turi vieną didelį privalumą palyginti su dauguma kitų alpinistų: jis yra pripratęs prie didelio aukščio. Kalnų liga gali būti mirtinai pavojinga žmonėms, kurie nėra prisitaikę prie išretėjusio oro ir mažos deguonies koncentracijos. Vyras sakė nerimaujantis dėl vienintelio dalyko – kad pastaraisiais mėnesiais priaugo maždaug 5 kilogramus.

Kai tapsiu seniausiu į Everestą įkopusiu žmogumi, žmonės klausysis mano kampanijos už taiką pasaulyje.

„Nebijau kopti, bet vienintelė dalis, kurios bijau, yra ruožas tarp bazinės stovyklos ir 1-osios stovyklos, kuri labai pavojinga“, – sakė M.B.Sherchanas.

Ta atkarpa apima grėsmingąjį Kumbu ledokritį, kur alpinistai naudojasi aliuminio kopėčiomis ir virvėmis, kad persikeltų per gilius plyšius tarp suskilusio ledo luitų.

Alpinizmas M.B.Sherchano aistra tapo 1960 metais, kai Nepalo vyriausybė jį paskyrė ryšininku į šveicarų komandą, kopusią į Daulagirio kalną.

Vėliau jis ėmė auginti obuolius, statė kelius ir užtvankas, o galiausiai ėmėsi viešbučių verslo Katmandu.

Jis ir jo šešių gidų bei padėjėjų komanda prie Everesto išvyks sekmadienį. Jo komandos vadovas Shiva Bahaduras Sapkota (Šiva Bahaduras Sapkota) į Everestą yra įkopęs du kartus.

M.B.Sherchanas sakė, kad jei atkovos rekordą, ketina vykdyti kampaniją už taiką pasaulyje ir nuvykti į tokias konfliktų zonas kaip Sirija.

„Kai tapsiu seniausiu į Everestą įkopusiu žmogumi, žmonės klausysis mano kampanijos už taiką pasaulyje“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: Everestasalpinizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių