85-erių nepalietis nori dar kartą kopti į Everestą

  • Teksto dydis:

Nepalietis buvęs gurkų karys Minas Bahaduras Sherchanas (Minas Bahaduras Šerčanas) siekia susigrąžinti seniausio į Everesto viršūnę įkopusio planetos žmogaus titulą.

Šio 85-erių metų nepaliečio namuose Katmandu ant sienos išdidžiai kabo Pasaulio Gineso (Guinness) rekordo pažymėjimas, tačiau jis įsitikinęs, kad dar nepasibaigus šių metų pavasario sezonui šalia šio atsiras ir kitas.

Savo pirmąjį rekordą M.B. Sherchanas pasiekė įveikęs šią 8 tūkst. 848 metų viršukalnę 2008-aisiais, būdamas 76-erių metų. Tačiau po penkerių metų naują rekordą pasiekė 80 metų japonų alpinistas Yuichiro Miura (Juičiras Miura).

M.B. Sherchanas nuo to laiko svajoja susigrąžinti seniausio Everestą įveikusio žmogaus titulą, pasak jo, norėdamas įrodyti sau, kad jis tai gali.

„Mano tikslas nėra viršyti kažkieno rekordą – tai nėra individualiosios varžybos. Aš noriu viršyti savo paties rekordą“, – M.B. Sherchanas sakė Nepale naujienų agentūrai AFP.

Vis tik tarp šių alpinistų senjorų vyksta įtempta kova dėl vyriausio rekordininko vardo.

2008 metais Everesto viršukalnę įveikė abu – japonas ir nepalietis, tačiau M.B. Sherchanas yra metais vyresnis, todėl rekordas buvo priskirtas jam.

„Esu pasiryžęs kopti“

Kai 2013 metais Y. Miura iš jo išplėšė šį rekordą, nepalietis taip pat jau ruošėsi kopti į viršukalnę, norėdamas išsaugoti savo pasiekimą. Tačiau dėl užtrukusio dokumentų tvarkymo jis nespėjo to padaryti iki gegužės mėnesio, kada paprastai alpinistai sulaukia gerų orų tarpsnio, tinkamo kopimui į Everestą.

2015 metais M.B. Sherchanas vėl buvo susiruošęs į Everestą, tačiau Nepalą sudrebino galingas beveik 9 tūkst. žmonių gyvybių pareikalavęs žemės drebėjimas, sukėlęs vieną kalnų bazę užgriuvusią laviną, ir alpinistas buvo priverstas vėl atsisakyti savo planų.

„Šie sunkumai manęs neatbaidė, esu pasiryžęs kopti“, – sakė jis.

Nepalo alpinizmo draugijos vadovas Angas Tseringas (Angas Ceringas) beveik neabejoja, kad dėl savo užsispyrimo M.B. Sherchanas įveiks bent jau dalį kelio iki viršukalnės.

„Jis yra labai ryžtingai nusiteikęs, jo valia tvirta“, – sakė kartu su M.B. Sherchanus anksčiau į Everesto viršukalnę kopęs šerpas.

Amžius – ne kliūtis

Pernai į Everestą įkopė daugiau nei 450 alpinistų. Daugelis jų turėjo 2015 metų pavasario sezonui išduotus leidimus, kurie dėl žemės drebėjimo buvo vyriausybės sustabdyti, o paskui pratęsti.

Šiais metais tikimasi ypač didelio alpinistų skaičiaus, kadangi šis pavasaris yra paskutinis, kai 2015 metų leidimais gali pasinaudoti tais metais savo tikslo nepasiekę alpinistai.

M.B. Sherchanas, kuris britų gurkų kariu tapo dar paauglystėje ir išbuvo penkerius metus, sako, kad jį visada traukė nuotykiai.

„Mano asmeninis moto yra daryti tai, ko anksčiau nėra padarę kiti“, – sakė jis.

M.B. Sherchanas tvirtina, kad amžius jam netrukdo siekti savo tikslo.

„Būdamas tokio amžiaus ir kopdamas į Everestą aš noriu padidinti pagyvenusių žmonių pasitikėjimą savimi, įkvėpti naujas kartas ir sukelti pasididžiavimą Nepalu“, – kalbėjo jis.

„Dievai turėtų man padėti atsiųsdami (gerą) orą ir palaikydami mano gerą būklę. Neturiu jokių ligų. Visada buvau sveikas. Mano amžius manęs nesustabdys“, – tvirtino nepalietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių