5 populiariausi stereotipai apie rusus: tiesa ar melas?

Rusai yra puikūs sportininkai, „šalti“ ir daug geriantys ortodoksai, gyvenantys labai galingos ir išsikerojusios mafijos šešėlyje. Tai – vieni dažniausiai girdimų stereotipų apie rusus, kuriuos aptaria „Ça m'intéresse“.

Jie labai sportiški

TIESA. Sporto pasiekimais rusai garsėja nuo kadaise buvusios Sovietų Sąjungos ir yra įsitvirtinę geriausių sporto šalių trejetuke. Rusų sportininkai šalį džiugina laurais lengvojoje atletikoje, dailiajame čiuožime, kovose, slidinėjime, biatlone. 2014-ųjų Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse Rusijos sportininkai laimėjo daugiausiai aukso ir sidabro medalių. O šiemet vykstančioje Rio de Žaneiro olimpiadoje jie taip pat ne tuščia pintine: kol kas – 12 aukso medalių, 15 – sidabro ir 17 – bronzos. Žinoma, reikia pridurti, kad tokį Rusijos sporto spindesį gerokai aptemdė dopingo skandalas ir „prisižaidusių“ sportininkų pašalinimas iš olimpinių žaidynių.

Jie – „šalti“ žmonės

MELAS. Gal iš pradžių šypsenos sulaukti ir sunku, tačiau rusai garsėja atlapaširdiškumu, šiluma, svetingumu, kai tik pirmieji bendravimo ledai ištirpsta. Toks šalčio fasadas yra susijęs su jų gyvenimo būdo taisyklėmis. Pavyzdžiui, Rusijoje šypsena toli gražu nėra puikios nuotaikos sinonimas, tai – draugiškumo ženklas, kuris parodomas tuomet, kai nuoširdžiai tai jaučiama. Nepasitikintys nepažįstamais žmonėmis rusai suartėję parodo visą savo geranoriškumą ir ištikimybę. Paranoją galima paaiškinti labai paprastai – istoriniu kontekstu, dėl istorinių aplinkybių susiklosčiusiu sudėtingu gyvenimu, kuomet pašalinis vertintas kaip potencialus priešas – ar carinėje Rusijoje, ar sovietų valdžios priespaudoje.

Jie daug geriantys

TIESA. Vidutiniškai 15,1 litrų absoliutaus alkoholio gyventojui per metus suvartojantys rusai užima ketvirtą vietą pasaulyje. Tiesa, lietuviams nėra ko badyti pirštais. 2015-aisiais Lietuva buvo didžiausių girtuoklių „bronzininkė“ – ją aplenkė tik Moldova ir čempionė Baltarusija. Ši alkoholio epidemija Rusijoje aiškinama mažai vilties teikiančiu gyvenimu, palyginti su kitomis šalimis. Rusijoje vyrai vidutiniškai gyvena 63 metus, moterys sulaukia 75-erių, kai tuo tarpu Europos vidurkis atitinkamai – 77-eri ir 83-eji metai.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, trečdalis vyrų miršta nesulaukę 55-erių, būtent dėl besaikio alkoholio vartojimo, o apskritai alkoholis Rusijoje yra vieno iš 5 rusų netiesioginė mirties priežastis. Galima pridurti ir faktą, kad Rusijoje degtinė yra tikras nacionalinis „produktas“: šalis pasaulyje pirmauja pagal auginamų rugių, bulvių ir kviečių kiekį – tris puikias kultūras alkoholio gamybai.

Jie visi stačiatikiai

IR TIESA, IR MELAS. Maždaug 61 proc. rusų deklaruoja esantys stačiatikiai. Visgi religijotyros specialistai mano, kad tikinčiųjų yra apie 40–42 proc. o realiai praktikuojančių – apie 10 proc. Iš tiesų rusams religija yra labiau būdas pabrėžti tautiškumą nei asmeninį tikėjimą. Prisistatymas stačiatikiu perteikia norą nusilenkti nacionalinėms tradicijoms, juolab kad ortodoksų Bažnyčia nesislėpdama palaiko prezidentą Vladimirą Putiną.

Mafija labai išsikerojusi

TIESA. Rusijos mafija formuotis pradėjo dar Sovietų Sąjungoje. O daugybė nusikalstamų organizacijų ir susivienijimų pasinaudojo iškilti ir sustiprinti savo įtaką po chaoso, kilusio žlugus Sovietų Sąjungai. Rusų mafijai galingiausių pasaulio mafijų „tope“ nuolat skiriami laurai ar bent aukščiausios vietos. Tokio įvertinimo rusų nusikaltėliai nusipelnė dėl savo finansinės galios, manoma, siekiančios 8,5 mlrd. JAV dolerių per metus. Rusų mafijai priklauso maždaug 500 tūkst. narių, kurie infiltruoti į įvairias sritis visame pasaulyje. Pagrindinės šios mafijos veiklos sritys: prekyba ginklais, narkotikais ir žmonėmis, užpuolimai, kontrabanda, pornografijos platinimas, pinigų plovimas ir kt. Tamsiosios Rusijos pusės uždanga buvo plačiau prasivėrusi suskambus žiniai apie Sočio olimpines žaidynes – tuomet kilo tikras karas tarp gaujų, kurios užuodė galinčios susižerti milijardus iš statybų Sočyje ir jo apylinkėse. Manoma, kad savo iždą šios olimpiados dėka nusikaltėliai pasipildė apie 20 mlrd eurų. Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ pernai Korupcijos suvokimo indekso (KSI) tyrime Rusijai skyrė 119 vietą iš 167. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusija

Rusija portretas
Rusija yra maža, ji tik apie maskvos teritorija išsidesčiusi, visa kita dalis okupuotos nutautintos valsybes

niekas

niekas portretas
Jie – „šalti“ žmonės MELAS. mano manimu maziau kaukiu turintis zmones nei pvz mes. (tai neliecia politikieriu ka pasakiau) Jie visi stačiatikiai IR TIESA, IR MELAS. cia tiesa... bet isvada toliau totali nesamone ir/arba liepta tai parasyt. Mafija labai išsikerojusi TIESA. pritariu 99% bet atejo mintis paliginti su lt mafija, kuri ziauresne?.... :/

Nuotrauka

Nuotrauka portretas
-melas. Kadangi pavauzduotos močiutės ne rusės, Rusija daugiataute šalis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių