Sukurtas naujo tipo Saulės energijos koncentratorius

Esminė išradimo idėja - šviesa į fotogalvaninius elementus perduodama naudojant bendrą šviesolaidžio magistralę.

Naujo tipo Saulės energijos koncentratorius, pasiūlytas Kalifornijos universiteto doktoranto Džeisono Karpo (Jason Karp), gali gerokai atpiginti Saulės energijos pavertimą elektra.

Pati idėja nėra labai sudėtinga – dauguma dabar naudojamų lęšių tipo Saulės energijos koncentratorių yra sudaryti iš lęšių masyvų, o kiekvienas lęšis koncentruoja spindulius į vieną saulės elementą – tokių sistemų privalumas yra tas, kad saulės elementų paviršiaus plotas gali būti daug mažesnis nei plotas, iš kurio surenkami spinduliai. Tačiau saulės elementai turi būti labai tiksliai pozicionuojami savo lęšio atžvilgiu ir jungiami vienas su kitu.

Naujasis koncentratorius veikia kiek kitu principu – nors jis ir yra sudarytas iš lęšių masyvo, kuris, beje, nebeturi būti labai tikslus ir gali būti gaminamas netgi presavimo staklėmis. Jis šviesą sukoncentruoja ir nukreipia į šviesolaidį, kuriame šviesa, pasinaudojus visiško atspindžio principu, nukreipiama į šviesolaidžio briauną, prie kurios ir montuojami fotogalvaniniai saulės elementai.

Tai dar vienas pavyzdys kaip, pasinaudojus nesudėtingais fizikos dėsniais, galima sukurti naudingų prietaisų. Pagrindinis išradimo privalumas – tai gamybos pigumas ir konstrukcijos paprastumas. Įtaisas sudarytas tik iš dviejų elementų; koncentratoriaus – stiklo plokštelės su daugeliu iškilimų – glaudžiančiųjų lęšių, ir kitos plokštelės – plokščio šviesolaidžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių