Sukurtas emocijas reiškiantis vaikas-robotas

Japonijos Tokijo ir Osakos universitetų mokslininkų grupė sukūrė vaiką-robotą, kuris gali tiksliai atkartoti kūdikio judesius ir reikšti emocijas. 

Elektroninis mechanizmas pavadintas „Neonu“, ropoja, ritinėjasi ir atsistoja, ir atlieka kitus  veiksmus, būdingus devynių mėnesių amžiaus kūdikiui, skelbia „Ria Novosti“.

Su veido išraiškos atskirų mimikų pagalba „Neonas“ gali išreikšti džiugesį ir liūdesį. Roboto akyse įmontuotos kameros, įgalinančios jį ištyrinėti pašnekovo veidą. Gauti duomenys saugomi roboto atmintyje ir lyginami su jau anksčiau gauta informacija.

Mechanizmų programuotojai teigia, kad jų tikslas buvo sukurti išmaniuosius robotus, galinčius gyventi kartu su žmonėmis. Be to, „Neono“ kūrėjai įsitikinę, kad jų humanoidai padės mokslininkams, tiriantiems neurologiją, psichologiją, analizuoti galimas hipotezes apie vaikų psichikos raidos procesus.



„Kurdami šį robotą, bandėme suprasti labai sudėtingus vaiko vystymosi procesus. Mokslininkai, tiriantys žmogaus smegenis ir psichologiją, turi įvairių hipotezių apie vaikų mąstymo vystymąsi. Mūsų humanoidai valdomi programų, grindžiamų šiomis teorijomis. Galbūt su „Neono“ pagalba mes galėsime rasti būdų, kaip šias hipotezes patikrinti“, - sakė vienas iš robotų kūrėjų, profesorius Ishiguro Hiroshi.

I. Hiroshi teigimu, „Neonas“ yra svarbus mechanizmų savarankiškai besielgiantiems humanoidams kūrimoetapas. Japonijos robotų technologijų kūrimo ekspertų grupė iki 2050 m. planuoja sukurti futbolo komandą, kuri galėtų atlikti tokius veiksmus kaip gyvi žaidėjai. Be to, mokslininkai tiki, kad artimiausioje ateityje mašinos galės pakeisti vaikus, ir bus skirti vienišiems žmonėms.


Šiame straipsnyje: robotairobotas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių