Su aplinkosauga susijusi informacija ir paslaugos – internete

Jau greitai gyventojams ir verslo subjektams bus kur kas paprasčiau teikti ir gauti su aplinkosauga susijusią informaciją bei paslaugas. Tam, kad paslaugos būtų teikiamos greičiau, patogiau, o kartu ir pigiau, Aplinkos ministerija siekia kuo daugiau jų perkelti į elektroninę erdvę.

„Tokia praktika seniai taikoma pažangiose ES šalyse, tad sekame jų pavyzdžiu. Mums svarbiausia, kad procesas taptų paprastesnis ir spartesnis, kad žmonės patirtų kuo mažiau nepatogumų, pagaliau, kad sutaupytų lėšų“, - sako aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Informacinės visuomenės plėtros komitetas į valstybės projektų sąrašą įtraukė projektą „Aplinkos ministerijos pavaldžių institucijų viešųjų paslaugų perkėlimas į elektroninę erdvę“. Preliminari projekto suma – 7 mln. litų, pilnai jį numatoma įgyvendinti per pustrečių metų.

Aplinkos ministerija pažymi, kad didžiąją dalį šio projekto išlaidų numatoma finansuoti ES lėšomis. Iš valstybės biudžeto reikės padengti tik 15 proc. projekto vertės.

Įgyvendinus projektą, į elektroninę erdvę numatoma perkelti žemės gelmių registro duomenų išrašo teikimo, registro duomenų analizės teikimo, žemės gelmių išteklių gavybos duomenų registravimo, geologinių duomenų teikimo fiziniams bei juridiniams asmenims, pranešimo apie aplinkos apsaugos pažeidimo įvykį, ūkio subjektų duomenų teikimo į Aplinkos apsaugos agentūrą bei eilę kitų paslaugų.

Pavyzdžiui, geologijos darbus vykdančios bendrovės, kurių yra daugiau kaip 300, duomenis apie žemės gelmių tyrimus ar žemės gelmių išteklių gavybą šiuo metu pateikia popieriniu būdu. Per metus užregistruojama 300-400 žemės gelmių tyrimų, tai sukelia įmonėms papildomų sunkumų pildant įvairias formas ir dokumentus. Perkėlus procesus į elektroninę erdvę, juos pildyti bus kur kas paprasčiau ir patogiau.

Projektas koncentruojasi į Aplinkos apsaugos agentūros, taip pat Lietuvos geologijos tarnybos, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos bei kitų Aplinkos ministerijai pavaldžių institucijų veiklą, teikiamas paslaugas bei jų supaprastinimą.

Projekto metu bus modernizuotos ir sukurtos: žemės gelmių registro, valstybinė geologijos informacinė, aplinkos apsaugos kontrolės informacinė, saugomų rūšių ir bendrijų informacinė bei kitos sistemos. Atsiras saugomų teritorijų valstybės kadastras, taip pat upių, ežerų ir tvenkinių valstybės kadastras.

Sukurtos ir įdiegtos priemonės leis fiziniams ir juridiniams asmenims elektroniniu būdu teikti prašymus, dokumentus ir geologinius duomenis. Bus galima elektroniniu būdu registruoti pranešimus apie aplinkos apsaugos pažeidimus ir gauti informaciją apie pažeidimo nagrinėjimo eigą, sužinoti apie aplinkos apsaugos kontrolę vykdančių pareigūnų veiklą, naudotis įvairiomis kitomis paslaugomis bei galimybėmis.

Įgyvendintas projektas prisidės prie viešojo sektoriaus modernizavimo, bus išnaudotos informacinių technologijų teikiamos galimybės, taupomas fizinių asmenų, verslo subjektų bei aplinkos apsaugos pareigūnų laikas, racionaliau panaudojamos lėšos.

Planuojama, kad sukurtomis elektroninėmis paslaugomis kasmet bus pasinaudota daugiau kaip 29 tūkst. kartų.


Šiame straipsnyje: Aplinkos apsaugaaplinkosauga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių