Studentų paskolos – ne tik lietuviams?

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) siūlymu valstybės remiamas paskolas galės gauti ne tik Lietuvos piliečiai, bet ir užsieniečiai, turintys leidimą nuolat gyventi Lietuvoje, bei užsienio aukštųjų mokyklų filialų studentai.

Vyriausybė pirmadienį pritarė projektui, pagal kurį į šias paskolas galėtų pretenduoti ne tik Lietuvos mokslo ir studijų institucijų, bet ir šalyje legaliai veikiančių užsienio aukštųjų mokyklų filialų studentai.

Šiuo metu toks Lietuvoje yra vienintelis - Lenkijos Baltstogės universiteto filialas Vilniuje. Kaip BNS sakė ministerijoje, šiuo siūlymu norima pasiekti, kad šio filialo studentai nebūtų paskolų atžvilgiu išskiriami iš kitų.

Pritarus projektui, galimybė gauti valstybės remiamas paskolas suteikta ir nuolatiniams šalies gyventojams.

"Valstybės garantija teikiama tiek Lietuvos piliečiams, tiek nuolatiniams gyventojams. Kad būtų sąlygos suvienodintos ir nebūtų išskiriami tie nuolatiniai Lietuvos gyventojai, jie irgi įtraukiami į šį potencialių gavėjų ratą. Iki šiol nebuvo išskirti nuolatiniai gyventojai, tad pagal nutylėjimą išėjo, kad jie negali (pretenduoti į paskolą - BNS)", - BNS sakė ministerijos atstovas Rimvydas Labanauskis.

Vyriausybė taip pat nutarė suteikti galimybę gauti paskolą gyvenimo išlaidoms ne kartą per metus, kaip buvo iki šiol, o du kartus - rudens ir pavasario semestre.

Iki dabar šias paskolas, taip pat paskolas studijų kainai buvo galima gauti kartą per metus, o paskolas dalinėms studijoms užsienyje - du kartus.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius yra sakęs, jog šiemet bankų palūkanos už paskolas studentams litais neviršys 5 proc, o eurais - 3,75 procento.
Valstybės remiamas paskolas studentams šiemet teiks bankai "DnB Nord", "Swedbank", "Snoras" ir banko "Nordea Bank Finland" Lietuvos skyrius.

Anot Finansų ministerijos, šiais metais valstybė numato garantuoti iki 150 mln. litų valstybės remiamų paskolų studentams, pernai limitas buvo 100 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių