Specialistai primena pasirūpinti išmaniųjų telefonų saugumu

Pasaulinė saugumo sprendimų kūrėja ESET primena išmaniųjų telefonų ir kišeninių kompiuterių naudotojams nepamiršti pasirūpinti saugumu.

Šio tipo įrenginiams sparčiai populiarėjant, auga į juos besitaikančių virusų ir kenkėjiškų programų skaičius. Pavojus netekti jautrios informacijos kyla ir telefoną pametus ar jo kitu būdu netekus.

„Išmaniųjų telefonų populiarumo banga pasiekė ir mūsų šalį, tad svarbu tinkamai pasverti ne tik jų suteikiamas galimybes, bet ir kylančius pavojus. Užfiksuotas ne vienas atvejis, kuomet kenkėjiška programa, kurią telefono vartotojas atsisiuntė iš nepatikimo šaltinio, įrenginį slapta naudoja SMS žinučių siuntimui arba skambinimui mokamais numeriais“, - pasakoja ESET saugumo sprendimams šalyje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas Tomas Parnarauskas.

Pasak T. Parnarausko, siekiantiems apsisaugoti išmaniųjų telefonų naudotojams vertėtų ne tik nediegti miglotos kilmės programų, bet ir pasirūpinti saugumo programine įranga, patikimai apginsiančia nuo naujų ir nežinomų grėsmių. Reaguodama į rinkos tendencijas pasaulinė saugumo sprendimų kūrėja ESET pristatė išmaniesiems telefonams skirtą įrankį „Mobile Security“, kuris ne tik apsaugo nuo kenkėjiškų programų, bet ir padeda išvengti informacijos praradimo telefoną pametus.

Aktyvavus nuotolinio valdymo funkciją, ištrinti žinutes, atminties kortelės turinį ir adresų knygelės įrašus galima į pamestą telefoną tiesiog nusiuntus specialią SMS žinutę. Taip pat galima aktyvuoti funkcija, kuri aptikusi telefone nepažįstamą SIM kortelę jos identifikacinius duomenis ir telefono numerį automatiškai išsiunčia nurodytiems gavėjams. Tokiu būdu gaunama informacija apie galimai telefoną radusius ar pasisavinusius asmenis, kuri gali būti naudinga siekiant įrenginį atgauti.

Įrenginiuose su „Windows Mobile“ ir „Symbian“ operacinėmis sistemomis veikianti „ESET Mobile Security“ gali atlikti išmaniojo telefono ar kišeninio kompiuterio auditą ir informuoti, kokios savybės, nustatymai kelia didžiausią pavojų saugumui. Be nuolatinės apsaugos nuo virusų ir kenkėjiškų programų, automatinio atnaujinimo internetu savybių, programoje numatyta galimybė blokuoti nežinomus kontaktus, nurodyti, kurių žmonių skambučiai ir SMS žinutės turėtų būti blokuojamos.

Rinkos tyrimų bendrovės „Gartner“ duomenimis, pirmajame 2010 m. ketvirtyje pasaulyje parduota 27 milijonai išmaniųjų telefonų, daugiau nei pusėje jų veikia „Symbian“ ir „Windows Mobile“ šeimų operacinės sistemos. Ryšio operatorių duomenimis, išmaniųjų telefonų pardavimai sparčiai auga ir Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: išmanusis telefonaseset

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių