„SpaceX“ krovininė kapsulė startuos į TKS gegužės 7 dieną

JAV bendrovė „SpaceX“ antradienį patvirtino gegužės 7 dieną iškelti į orbitą krovininę kapsulę, kuri taptų pirmuoju privačiu kosminiu laivu, pasiekusiu Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Naujoji starto data buvo atidėta savaitei - iš pradžių kapsulę planuota paleisti balandžio 30 dieną, tačiau pirmadienį „SpaceX“ nurodė, jog jai reikia daugiau laiko   nepilotuojamos kapsulės „Dragon“ papildomiems bandymams.

Raketa nešėja „Falcon 9“ iškels „Dragon“ į orbitą iš Kanaveralo kyšulio oro pajėgų stoties Floridoje.

„NASA (JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija) ir Kanaveralo kyšulio oro pajėgų stotis patvirtino “SpaceX„ prašymą nustatyti gegužės 7 dieną kaip planuojamą būsimos COTS 2 misijos starto datą“, - bendrovės atstovė Kirstin Brost Grantham sakė naujienų agentūrai AFP.

Bendrovės svetainėje socialiniame tinkle „Facebook“ nurodoma, kad kosminis laivas startuos 9 val. 38 min. vietos (16 val. 38 min. Lietuvos) laiku.

„Gerai vertiname, kad “SpaceX„ nusprendė panaudoti būtiną laiką, siekiant užtikrinti šio istorinio skrydžio sėkmę“, - sakoma NASA žmonių skrydžių ir operacijų asocijuotojo administratoriaus Williamo Gerstenmaierio pranešime.

„Toliau dirbsime su “SpaceX„, ruošiantis gegužės 7-osios skrydžiui į Tarptautinę kosminę stotį“, - pridūrė jis.

„SpaceX“ pasiųsta daugkartinio naudojimo kapsulė „Dragon“ priartės prie TKS, kurios įgula sugaus šį aparatą manipuliatoriumi.

Bukaviršūnio kūgio pavidalo kapsulė „Dragon“ nuskraidins į kosminę laboratoriją 521 kilogramų krovinį, taip pat parskraidins 660 kilogramų krovinį į Žemę, praeitą savaitę sakė TKS programos vadovas Michaelas Suffredini.

„SpaceX“ priklausanti vienam iš internetinės mokėjimų sistemos „PayPal“ įkūrėjų E.Muskui, pateko į istoriją 2010 metų gruodį, kai „Dragon“ prototipas tapo pirmuoju komerciniu kosminiu aparatu, paleistu į orbitą, o vėliau grąžintu į Žemę.

Šiuo metu Rusijos kosminiai laivai „Sojuz“ vieninteliai pasaulyje aparatai, galintys skraidinti astronautus į TKS ir atgal, kai NASA pernai baigė daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programą.

Lenktynėse dėl teisės skraidinti krovinius ir astronautus į TKS dalyvauja ir kitos privačios bendrovės, tarp jų aeronautikos ir kosmoso technologijų milžinė „Boeing“, Nevadoje įsikūrusi bendrovė „Sierra Nevada Corporation“ ir Vašingtono valstijoje įsikūrusi „BlueOrigin LLC“.


Šiame straipsnyje: TKSSpaceXKosmosasElonas Muskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių