Siūloma uždaryti žemaitišką „Wikipedia“ puslapį

Internetinėje enciklopedijoje "Wikipedia" pasirodė pasiūlymas uždaryti žemaitišką jos versiją.

Pagrindiniai tokio siūlymo argumentai yra tai, kad žemaičių kalba yra greičiau dialektas, nei kalba, joje nėra standartizuoto žodyno ir rašybos taisyklių, o skirtingos jos atmainos skiriasi viena nuo kitos.

Šio siūlymo šalininkai laikosi teiginio, kad žemaičių kalba, kaip atskira kalba, neegzistuoja, nors tai iki šiol yra diskutuotinas klausimas šia kalba kalbančių asmenų bei kalbotyros specialistų tarpe. Taip pat akcentuojama, jog visas projektas "tarsi nukreiptas vienai standartizuotai žemaičių kalbai sukurti, nors šios kalbos išlikimu besirūpinanti institucija nepalaiko tokios standartizavimo idėjos. Valstybė pripažįsta žemaičių tarmes, tačiau taip pat neturi jokių ketinimų jas standartizuoti ir tik skatina vietinius dialektus".

Kitų argumentų tarpe siūlymo šalininkai mini tai, kad projektas turi silpną vartotojų bazę, o aktyviausi žemaitiškos "Wikipedia" bendruomenės nariai "panašu, patys šia kalba nekalba ir todėl negali ja parašyti normalių straipsnių". Teigiama, jog dauguma straipsnių, sususių su vietovėmis, istorinėmis datomis, yra išversti "pusiau automatiškai ir pernelyg supaprastintai".

Šiuo metu "Wikipedijos" vartotojų tarpe vyksta aktyvi diskusija, kurios metu svarstomi argumentai "už" ir "prieš" žemaitiškos šios internetinės enciklopedijos versijos uždarymą.


Šiame straipsnyje: Wikipediažemaičių tarmė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių