Saulės energijos centrą projektuos „Sweco Lietuva“

Pirmasis Rytų Europoje saulės energijos technologijų centras, per maždaug vienerius metus iškilsiantis Vilniuje, bus pastatytas ir įrengtas pasitelkiant modernius inžinerijos sprendimus: objekto projektavimo darbus atliks tarptautinės inžinerijos konsultacijų bendrovės „Sweco“ padalinys Lietuvoje.

Naujasis centras, kurį steigia Lietuvos bendrovė „BOD Group“ su partneriais iš Vokietijos, dar šįmet bus pradėtas statyti Visorių informacinių technologijų parke Vilniuje pagal bendrovės „Sweco Lietuva“ parengtus projektus, kuriuose numatyta diegti įvairius pasaulinius standartus atitinkančius sprendimus.

„Saulės energijos technologijų centre privalu laikytis griežtų reikalavimų: patalpose reikia palaikyti tam tikrą temperatūrą ir drėgmę, reguliuoti oro grynumą, užtikrinti efektyvią apsaugą nuo gaisro ir laikytis daugelio kitų standartų. Į tai privalėsime atkreipti dėmesį, pritaikydami tarptautinę praktiką“, – teigia „Sweco Lietuva“ Pramonės ir infrastruktūros padalinio vadovas Valdas Babaliauskas.

Šios bendrovės specialistai parengs komplekso techninį projektą, darbo projekto architektūros ir konstrukcijų dalis, gaus statybos leidimą ir parengs dokumentus statybos rangovų konkursui.

Maždaug 25 tūkst. kvadratinių metrų ploto statinių komplekse įsikurs trys įmonės, kurios vykdys įvairius su saulės energetikos technologijomis susijusius mokslinius tyrimus, gamins saulės elementus ir iš jų surinks didesnius modulius, kurie saulės energiją paverčia elektros energija. Čia taip pat bus perkelta bendrovės „BOD Group” valdoma optinių skaitmeninių laikmenų gamybos ir platinimo įmonių grupė. Investicijos į šį centrą sieks apie 150 mln. litų.

Prognozuojama, kad jau 2015 metais Visorių informacinių technologijų parke sukurtų saulės elementų bus parduota už 415 mln. litų, didžiąją dalį produkcijos numatoma eksportuoti. Pirmoji gamybos linija turėtų pradėti veikti 2011 metų pabaigoje, o antrąją numatyta paleisti 2013 metais.

Centre bus diegiama naujausia – trečiosios kartos – saulės energiją „sugeriančių“ elementų gamybos linija. Šio tipo elementai šiuo metu yra ekonomiškai efektyviausi ir labiausiai paplitę rinkoje: jie naudojami devyniose iš dešimties „saulės elektrinių“.

„Saulės energetika sparčiai auga visame pasaulyje, o jos technologijų ir sprendimų paklausa didėja milžiniškais tempais. Todėl Vilniuje gautus tyrimų rezultatus ir pagamintą produkciją ketiname siūlyti Lietuvai, o taip pat – eksportuoti į kaimynines Baltijos šalis, Europą ir visą pasaulį“, – planus komentuoja bendrovių „BOD Group“ ir „Baltic Solar Energy“ vadovas Vidmantas Janulevičius.

Pasak jo, 2009 metais pasaulinė saulės energetikos technologijų rinka išaugo apytikriai 20 procentų. Tarptautiniai ekspertai prognozuoja, kad per artimiausius penkerius metus tokių technologijų paklausa išaugs maždaug 2,5 karto.


Šiame straipsnyje: sweco lietuvasaulės energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių