Rusijos kosminis laivas su trijų žmonių įgula susijungė su TKS

Kosminis laivas „Sojuz TMA-04M“, skraidinantis du Rusijos kosmonautus ir vieną JAV astronautą, ketvirtadienį sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS), praėjus dviem dienoms po starto iš Žemės, pranešė pareigūnai.

Kosminė kapsulė, skraidinanti rusus Genadijų Padalką ir Sergejų Reviną bei amerikietį Josephą Acabą, automatiniu režimu susijungė su TKS 4 val. 36 min. Grinvičo (7 val. 36 min. Lietuvos) laiku, pranešė Rusijos kosminių skrydžių valdymo centras.

Šis kosminis laivas startavo iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane antradienį rytą. Ši misija tapo pirmuoju pilotuojamu Rusijos kosminiu skrydžius per beveik penkis pastaruosius mėnesius, kai ankstesnė starto data buvo atidėta dėl techninių gedimų.

Tarptautinėje kosminėje stotyje nauji įgulos nariai susitiks su Rusijos kosmonautu Olegu Kononenka, amerikiečiu Donu Pettitu ir olandų astronautu Andre Kuipersu, kurie dirbo orbitoje jau beveik penkis mėnesius, kai atskrido į stotį pernai gruodį.

Kosminio laivo ir TKS šliuzo liukai turėtų būti atidaryti apie 8 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku, o trys naujieji įgulos nariai persikels į stotį ir bus tradiciškai pasveikinti „senbuvių“.

Jų misija buvo neįprastai sutrumpinta iki 126 dienų dėl pavėluoto starto, tačiau tikriausiai bus labai intensyvi: astronautams teks atlikti dešimtis eksperimentų, taip pat priimti pirmąjį į TKS atskrisiantį privatų krovininį laivą.

Privati bendrovė „SpaceX“ planuoja gegužės 19 dieną iš Kanaveralo kyšulio Floridoje paleisti savo kosminę kapsulę „Dragon“. Tikimasi, kad šis skrydis bus pirmasis žingsnis pirmosios pilotuojamos privačios kosminės misijos link.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių