Rūšiavimo konteineriai kapinėse: nėra ir nebus

Gausybė stiklo ir plastiko atliekų prie šalies kapinių metama į bendroms atliekoms skirtą konteinerį. Prie Klaipėdoje esančių kapinių rūšiavimui skirtiems konteineriams esą vargu, ar atsirastų vietos. Tuo metu sostinės valdininkai apskritai abejoja, ar tokie pastatyti konteineriai pasiteisintų, mat viską reikėtų perrūšiuoti. Iš trijų didžiųjų šalies miestų pavyzdingiausias Kaunas, kuris tokius šiukšlių konteinerius žada pastatyti artimiausiu metu.

Didžiosiose Vilniaus kapinėse – Antakalnio, Rasų, Saltoniškių, Sentikių ir kitose – kapus lankantys žmonės šiukšles turi mesti į bendroms atliekoms skirtą konteinerį, mat rūšiuoti tiesiog nėra galimybės. Tą GRYNAS.lt patvirtino ir vienos kapus prižiūrinčios įmonės „Kelaris“ savininkė Jūratė Girdžiuvienė.

„Stiklui ir plastikui nėra, tik, jei neklystu, yra žemėms ir žalumynams. Bet šiaip tai yra stiklinės žvakutės, kurių, kaip ir plastiko, ypatingai daug per Vėlines, taip pat pavasarį“, – kalbėjo J. Girdžiuvienė. Su ja iš dalies sutinko ir sostinės savivaldybės Teritorijų tvarkymo poskyrio vyr. specialistė Judita Nauckuvienė, kurios teigimu, rūšiuoti atliekas galbūt būtų ir neblogai, jeigu žmonės būtų sąmoningi – taip esą atpigtų ir aptarnavimas.

„Nėra tokių pageidavimų (pastatyti rūšiavimo konteinerius, - red. past.). Nemanau, kad tai pasiteisintų, vis tiek reikia viską dar kartą rūšiuoti – nemeta juk šitaip į atskirus, čia žmonių kultūringumo stoka“, – svarstė J. Nauckuvienė. Tuo metu J. Girdžiuvienė pridūrė, kad tie, kurie kasdien rūšiuoja atliekas prie savo namų, rūšiuotų ir prie kapinių.

Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus Kapinių priežiūros poskyrio vedėja  Z. Stankienė GRYNAS.lt sakė, kad uostamiestyje prie kapinių taip pat nėra stiklui ir plastikui skirtų konteinerių, mat tam nelabai atsirastų vietos: „Vietos kapinėse trūksta, atskirų konteinerių tikrai neturime. Gal būtų ir gerai, mūsų kapinės gana didelės ir žmonės, eidami iš kapinių nešasi maišiuką su kažkokiom atliekom, tai išmeta į vieną iš konteinerių, o jeigu jiems reikės dar rūšiuoti...čia kiekvieno žmogaus reikalas, bet tokio pasiūlymo tikrai negavome“, – sakė Z. Stankienė.

Rūšiavimui skirtų konteinerių kol kas nėra ir laikinojoje sostinėje, tačiau čia pasigirsta kalbų, kad tokie konteineriai reikalingi. Pasak Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, kauniečiai išreiškia norą pastatyti tokius konteinerius ir kaip tik šiuo metu svarstoma prie kai kurių kapinių tokius konteinerius pastatyti.

„Iš tiesų pagal visą tvarką įmonė, atsakinga už kapinių priežiūrą, turi užtikrinti ir tą rūšiavimą. Dabar ta diskusija (dėl rūšiavimo, - red. past.) baigėsi ir prie kai kurių, greičiausiai, didžiųjų kapinių, bus pastatyti stiklo ir žaliųjų atliekų konteineriai. Šiaip būtų nemažai surinkta atliekų, bet kol nepradėjome, yra nuogąstavimų, kad ne visi žmonės rūšiuos. Bet kai konteinerių nėra, tai negalima ir komentuoti, ar žmonės tvarkingai rūšiuotų.

Manau, jeigu būtų galimybė, pasirinktų rūšiuoti. Žmonės vis tiek kultūrėja ir pasinaudotų ta galimybe“, – įsitikinusi R. Savickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių