Robotai Marsą tyrinėja jau penkerius metus

JAV kosmoso agentūros NASA sukurti ir į Marsą paleisti marsiaeigiai šį savaitgalį žymėjo penkeris metus trunkančių kelionių raudonosios planetos paviršiumi sukaktį.

Pirmasis robotas pavadinimu "Spirit" ant Marso planetos paviršiaus nusileido 2004-ųjų sausio 3-ąją. Antrasis robotas "Opportunity" - 21 diena vėliau. Iš pradžių buvo tikimasi, kad robotai itin atšiaurioje planetos aplinkoje veiks bent 3 mėnesius, tačiau jų patvarumas nustebino daugelį.

Kartu sudėjus šie robotai nuvažiavo 20 km atstumą ir į žemę persiuntė apie 36 gigabaitus duomenų, tarp kurių - daugybė Marso paviršiaus nuotraukų. Šių robotų surinkti duomenys padėjo nustatyti, kad Marso paviršiuje prieš milijardus metų buvo vandens.

Tiesa, abu robotai yra patyrę rimtų gedimų. "Spirit" dėl užsikirtusio ratuko gali važiuoti tik atbulomis, o "Opportunity" čiuptuvas dėl laidų pažeidimų veikia su sutrikimais. Jeigu šie robotai visiškai sugestų, jų pamaina Marsą pasiektų anksčiausiai 2011 metais.

Neseniai NASA buvo priversta atidėti naujo kur kas pažangesnio roboto paleidimą dėl techninių ir finansinių sunkumų. Kiek anksčiau planuotą bendrą misiją į šią planetą atšaukė ir Europos šalys. Tikimasi, kad ateityje JAV ir Europa suvienys pastangas šioje srityje ir į Marsą galės pigiau nugabenti techninę įrangą.


Šiame straipsnyje: maršasNASA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių