Režisierius J.Cameronas ners į giliausią vandenyno vietą

Filmų kūrėjas Jamesas Cameronas paskelbė, kad per kelias ateinančias savaites bandys pasiekti giliausią žemės vietą - Marianų įdubą - kurios gylis yra apie 11 kilometrų.

J.Camerono nėrimas specialiai sukurtame povandeniniame laive žymi bendro mokslinio J.Camerono, „National Geographic Society“ ir „Rolex“ projekto „Deepsea Challenge“, pradžią; šio projekto metu bus tiriamos vandenyno gelmės siekiant artimiau pažinti ir perprasti šias menkai ištirtas planetos vietas.  

Šios ekspedicijos metu pilotuojas laivas pirmą kartą išsamiai tirs giliausią Marianų įdubos vietą, „Čelendžerio gelmę“.

Ramiojo vandenyno įdubos dugne, maždaug už 320 km į pietvakarius nuo Guamo, J.Cameronas planuoja šešias valandas rinkti mėginius jūrų biologijai, mikrobiologijai, astrobiologijai, jūrų geologijai ir geofizikai.

J.Camerono ir jo komandos sukurti sudėtingi inžinieriniai ir technologiniai įrenginiai šią savaitę buvo sėkmingai išbandyti prie Naujosios Gvinėjos krantų.

Visuomenė J.Camerono ekspedicijos eigą galės sekti svetainėje www.deepseachallenge.com; socialiniame tinklapyje „Twitter“ sekdami @DeepChallenge ar temą #deepseachallenge; bei socialiniame tinklapyje „Facebook“ https://www.facebook.com/deepseachallenge.

„Giliosios įdubos yra paskutinė neištirta mūsų planetos vieta, jose glūdinčius mokslinius turtus būtų galima tyrinėti šimtą metų“, – sakė J.Cameronas.


Šiame straipsnyje: Jamesas Cameronas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių