Žalieji virtuvės stebuklai – smidrai

  • Teksto dydis:

Eksperimentuoti virtuvėje anksčiau nedrįsę lietuviai tampa vis drąsesni ir pasiryžta netikėčiausiems kulinariniams sprendimams. Keliaudami apsipirkti dažniau ieško naujų, dar neragautų delikatesų. Vienas  tokių – gurmanų itin pamėgti ir sparčiai populiarėjantys smidrai, dar vadinami šparagais.

Štai jums keletas gardžių receptų, kuriais tikrai pradžiuginsite savo draugus ar artimuosius.

Žalioji šparagų sriuba su parmezano traškučiais

5 – 6 porcijoms reikės:

- 450 g EAT ME žaliųjų šparagų

- 100 g tarkuoto parmezano sūrio

- 2 daržovių sultinio kubelių

- 200 ml riebios grietinėlės

- 1 gabalėlio sviesto

- 1 vidutinio dydžio svogūno

- Druskos ir pipirų

Nupjaukite šparagų viršūnėles, palikite papuošimui. Nupjaukite šparagų stiebų apačias, po maždaug 1 – 2 cm, išmeskite. Likusius stiebus supjaustykite gabaliukais.

Užvirkite 1 l vandens dideliame puode, sumeskite šparagų viršūnėles ir pavirkite 3 minutes. Išgriebkite ir nuskalaukite šaltu vandeniu. Vandenį, kuriame pavirėte šparagus, pasilikite.

Smulkiai supjaustykite svogūną ir patroškinkite keptuvėje su sviestu ant vidutinės ugnies 2 – 3 minutes. Pridėkite gabaliukais supjaustytus šparagų stiebus ir pakepinkite dar 2 minutes. Supilkite vandenį, kuriame virėte šparagus, visą grietinėlę, pagardinkite sultinio kubeliais ir virkite ant nedidelės ugnies 8 – 10 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi ir ant jos suformuokite mažus skrituliukus iš tarkuoto sūrio (maždaug 2 € monetos dydžio). Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 8 minutes.

Blenderiu sutrinkite sriubą, paskaninkite druska ir pipirais.

Patiekite nedideliuose dubenėliuose, papuoškite blanširuotomis šparagų viršūnėlėmis ir sūrio skrituliukais. 

Kynvos salotos su žaliaisiais šparagais

4 porcijoms reikės:

- 450 g EAT ME žaliųjų šparagų

- 200 g kynvos (bolivinės balandos) sėklų

- 125 g ėrienos kumpio

- 2 saldžiųjų paprikų

- 125 g geltonųjų vyšninių pomidoriukų

- 2 česnako skiltelių

- 100 ml alyvuogių aliejaus

- Jūros druskos ir pipirų

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Nuo kiekvieno šparago stiebo apačios nupjaukite maždaug 1 cm ir išmeskite. Pasilikite 5 stiebus papuošimui, o likusius supjaustykite maždaug pusės centimetro dydžio gabaliukais. Suberkite gabaliukus ir 5 pilnus stiebus ant atskirų kepimo skardų.

Išvalykite ir supjaustykite paprikas juostelėmis ir pridėkite į tą pačią skardą prie šparagų gabaliukų. Apšlakstykite daržoves alyvuogių aliejumi ir ant kiekvienos skardos užbarstykite po 1 smulkiai kapotą česnako skiltelę. Šaukite abi skardas į orkaitę ir kepkite 10 – 12 minučių, kol iškeps.

Pagal nurodymus ant pakuotės išvirkite kynvos sėklas, ir leiskite atvėsti, maždaug 15 min. Atvėsusias keptas daržoves sumaišykite su atvėsusiomis kynvos sėklomis, įmaišykite ketvirčiais pjaustytus pomidoriukus ir kubeliais pjaustytą ėrienos kumpį, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Papuoškite pilnais šparagų stiebais.


„Smidrų vertę žmonės atrado dar Senovės Egipto laikais, kai šią daržovę naudodavo medicinoje ir net aukodavo savo dievams. Vėliau juos itin pamėgo Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, kuris juos paskelbė „karalių maistu“ ir tam, kad galėtų nuolat mėgautis šia daržove, liepė auginti ją ištisus metus. Taigi, net istorija rodo, jog smidrai – tikras delikatesas. Skirtumas tik tas, jog dabar jie prieinami kiekvienam“, – sako „Assorti.lt“ gurmanų linijos ekspertas Gerardas Pugžlys.

Ne paslaptis, kad šparagai turi daug naudingų medžiagų – angliavandenių, baltymų, vitamino E, B ir provitamino A, taip pat juose gausu kalio, kalcio, magnio ir cinko. Be to, smidruose visiškai nėra riebalų ar cholesterolio – 180 g žaliosios daržovės turi vos 20 kalorijų. Tai tikras vitaminų ir mineralinių medžiagų užtaisas, ypač naudingas atėjus šaltam rudeniui.

Anot eksperto, žalieji smidrai yra lelijinių šeimos daugiamečiai augalai. Jai taip pat priklauso ir svogūnai, česnakai bei porai. Iš visų smidrų rūšių, žalieji turi turtingiausią ir išraiškingiausią skonį. „Šparagai turėtų būti kiekvienos kulinarės ar kulinaro džiaugsmas – juos paruošti itin lengva. Žaliųjų šparagų nereikia lupti – nupjaukite 1-2 cm daržovės apačios ir ji jau paruošta virti, kepti keptuvėje ar ant griliaus. Pakanka vos 8-10 minučių, kad smidrai taptų jūsų pusryčių, pietų ar vakarienės akcentu“, – tikina G. Pugžlys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių