V. Radzevičiaus Laoso salotos – su lietuvišku prieskoniu

  • Teksto dydis:

Kelionėse po įvairius pasaulio kraštus žurnalistas, keliautojas Vytaras Radzevičius patyrė ne tik įsimintinų nuotykių, bet ir surinko daug egzotiškų receptų. Pritaikęs juos lietuviškai aplinkai, Vytaras baigia rengti knygą „Pasaulio puodai“.

„Esu užkietėjęs keliautojas, mėgstu atrasti, sužinoti ir pažinti pasaulio kraštus įvairiais kampais. Kelionėse labiausiai domina vietinių gyvenimo būdas, aplinka, papročiai ir maistas, kuris neabejotinai yra kiekvienos kultūros dalis. Man tai savotiškas įvairių tautų kultūros tyrimas per kartais net labai egzotišką virtuvę. Vien paskutinėje kelionėje Pietryčių Azijoje – Vietname, Kambodžoje ir Laose – teko paragauti tokios egzotikos, kokios Lietuvoje net nebandyčiau adaptuoti, - sako V. Radzevičius. - Žinoma, buvo ir dangiško skonio  patiekalų, kuriuos vien prisiminus sukyla apetitas, pavyzdžiui, nacionalinis Laoso patiekalas larb – vištienos salotos su žolelėmis.“ 

Grįžęs į Lietuvą Laoso vištienos salotas V. Radzevičius pirmiausiai pagamino šeimai, po to draugams – reikiamų žolelių rasti buvo nesunku. 

„Tai lengvas, gaivus ir kvapnus patiekalas, ypač tinkantis sveikos mitybos mėgėjams: smulkinta vištienos krūtinėlė „kepama“ keptuvėje ant vandens, žolelės natūralios, specifinį žuvies padažą galima nusipirkti mūsų parduotuvėse. Šiuo patiekalu pabandžiau sujungti du kontinentus, dvi labai skirtingas kultūras ir suderinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus dalykus. Vištiena su tradiciniu Azijos šalių žuvies padažu šiame patiekale – pagrindas, bet patiekalą norėjau „sulietuvinti“, todėl viską paskaninau lietuviškomis žolelėmis,“ - pasakoja V. Radzevičius.

Šiltos Laoso salotos su vištiena:

Vištiena, šviežios kalendros, šviežia mėta, šviežios petražolės, citrina, žuvies padažas, aitriosios paprikos, ryžiai.

Į gilioje keptuvėje verdantį vandenį dedama smulkiais gabalėliais peiliu sukapota vištienos filė, kuri, nuolat maišoma, kaitinama apie 3-4 minutes. Paruošta vištiena nukošiama, dedama į dubenį, barstoma druska, juodaisiais maltais pipirais, smulkintomis petražolėmis, smulkintais mėtų lapeliais, smulkinta kalendra, dedami plonais griežinėliais pjaustyti čili pipirai, pilamos šviežiai spaustos citrinos sultys ir žuvies padažas.

Į  lėkštę supilami karšti virti ryžiai, ant kurių dedami šilti vištienos gabalėliai su žolelėmis, ant viršaus užbarstoma smulkintos kalendros.
Skanaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių