Velykų stalui: apsnūdusio kulinaro meniu

  • Teksto dydis:

Kūrybinės krizės ištinka ne tik rašytojus ar tapytojus, bet ir kulinarijos meno kūrėjus. Gebėjimas greitai ir neskausmingai įveikti tuščio puodo sindromą skiria profesionalą nuo mėgėjo. Ką daryti, jei pastarąjį ši krizė ištiko prieš Velykas?

Jei likus dienai iki didžiosios pavasario šventės tampa aišku, kad nebėra laiko nei prašmatniam meniu sudaryti, nei gurmaniškiems produktams susipirkti? Pasikliauti profesionalų patarimais ir gaminti pagal nesudėtingus receptus iš produktų, kurių nesunku rasti net ir artimiausiame prekybos centre.

Lašišos kepsnys su bulvėmis

Kepsniui ir padažui:

1 kg šviežios lašišos filė,

2 citrinos,

po 4 stiebelius šviežių krapų ir bazilikų,

2 stiebeliai peletrūnų,

po 1 valgomąjį svogūnėlį (šalotą) ir česnako skiltelę,

8 šaukštai alyvuogių aliejaus,

po 100 ml sauso baltojo vyno ir daržovių sultinio,

100 g maskarponės,

Garnyrui:

800 g mažų bulvyčių,

50 g lydyto sviesto,

2 česnako skiltelės,

1 šaukštas rozmarinų spygliukų,

druskos, juodųjų pipirų.

Salotoms:

1 mažas granatas,

2 šaukštai vidutinio aštrumo garstyčių,

2 šaukštai citrinų sulčių,

50 ml alyvuogių aliejaus,

2 šaukštai skysto medaus,

1 salotų gūžė.

Vieną citriną supjaustyti plonais griežinėliais, jas išdėlioti Nuplauta, nusausinta lašiša uždengti citrinos griežinėlius, žuvį apšlakstyti antrosios citrinos sultimis, apibarstyti smulkiai pjaustytomis prieskoninėmis žolelėmis. Uždengti maisto plėvele ir valandai palikti šaldytuve.

Bulves gerai nuvalyti, nenuskustas supjaustyti maždaug 3 mm storio griežinėliais, sumaišyti su lydytu sviestu, kapotu česnaku ir rozmarinais, paskaninti druska ir pipirais. Bulves sluoksniais sudėti į maždaug 26 cm skersmens apvalią formą ir kepti 50–60 min. iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Gaminti padažą: nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną ir sukapotą česnaką apkepti 3 šaukštuose aliejaus, supilti vyną ir sultinį, pavirti 4 min.

Salotų užpilui sumaišyti pusės granato sultis, garstyčias, citrinos sultis, aliejų ir medų, paskaninti druska ir pipirais. Salotas suplėšyti kąsnio dydžio gabaliukais, užpilti uždaru, apibarstyti pusės granato sėklytėmis.

Iškepus bulvėms, orkaitės kaitrą sumažinti iki 180 laipsnių, į ją 20 min. pašauti lašišą, prieš kepimą apibarstytą druska ir pipirais. Praėjus 10 min., virš lašišos į orkaitę pašauti skardą su bulvėmis.

Pašildyti vyno padažą, sukrėsti maskarponę, maišant užvirti, paskaninti druska ir pipirais, nukelti nuo ugnies, uždengti ir laikyti šiltai.

Bulvių apkepą supjaustyti kaip tortą trikampiais gabalėliais ir patiekti su lašiša bei salotomis.

****

Kukurūzų piurė su salotomis

9 čiobrelio šakelės,

600 ml daržovių sultinio,

20 g sviesto,

200 ml pieno,

125 g kukurūzų kruopų (polentos),

druskos, pipirų,

100 g raudonųjų svogūnų,

250 g cukinijų,

1 geltonoji paprika,

70 g džiovintų pomidorų aliejuje,

1 česnako skiltelė,

2 rozmarinų stiebeliai,

po 3 šaukštus alyvuogių aliejaus ir baltojo vyno,

1 šaukštas pomidorų pastos,

2 šaukštai cukraus,

2 gūžinių romaninių salotų,

100 ml plakamosios grietinėlės,

20 g šviežiai tarkuoto parmezano,

1 šaukštelio vidutinio aštrumo garstyčių.

Sviestą ir 6 čiobrelio šakelių lapelius sumesti į 500 ml sultinio, supilti pieną, užvirti. Įmaišyti kruopas, užvirus ant mažos ugnies 3 min. pavirti, uždengus palaikyti 10 min. Paskaninti druska.

Svogūnus, cukinijas, papriką, džiovintus pomidorus ir česnaką smulkiai supjaustyti. Šaukštą aliejaus, daržoves kartu su likusiais čiobrelių lapeliais suberti į keptuvę, ant vidutinės ugnies kepti 4–5 min. Supilti vyną, pomidorų pastą, suberti cukrų, druską, pipirus, viską išmaišyti, nukelti nuo ugnies ir kuriam laikui palikti šiltai.

Salotas perpjauti išilgai per pusę, išpjauti kotą ir, padėjus perpjautąja puse į apačią, apkepti 2 šaukštuose aliejaus. Supilti 100 ml sultinio, grietinėlę, trumpai patroškinti, uždengus palikti 3–4 min.

Parmezaną įmaišyti į kukurūzus. Polentą patiekti su salotomis, užpilti garstyčių ir sultiniu, kuriame patroškintos salotos, mišiniu.

***

Pynutė su morkų įdaru

450 g kviečių miltų,

125 g speltų miltų,

druskos,

75 g cukraus,

1 pakelis vanilinio cukraus,

1 citrinos žievelė ir sultys,

42 g šviežių mielių,

250 ml pasukų,

3 tryniai,

190 g minkšto sviesto,

40 g pistacijų,

150 g džiovintų abrikosų,

1 apelsinas,

175 g šviežių morkų,

3 šaukštai medaus,

90 ml grietinėlės,

3 šaukštai stambių cukraus kristalų pabarstyti,

75 g migdolų drožlių,

Miltus, druską, cukrų, citrinos žievelę ir vanilinį cukrų suberti į dubenį, viduryje padaryti duobutę, į kurią suberti susmulkintas mieles, supilti truputį pašildytas pasukas (100 ml). Mielių ir pasukų mišinį išmaišyti su trupučiu miltų. Tešlą uždengti ir šiltoje vietoje palaikyti bent 10 min. Į tešlą supilti likusias pasukas, du trynius ir 120 g sviesto, gerai išmaišyti, uždengti ir palikti šiltoje vietoje dar 40 min., kol tešlos tūris padidės dvigubai.

Sukapotas pistacijas apkepti sausoje keptuvėje, atvėsinti. Smulkiai supjaustyti abrikosus, užpilti juos apelsino sultimis, suberti nutarkuotą apelsino žievelę, užpilti 3 šaukštais citrinos sulčių. Morkas smulkiai sutarkuoti, suberti į keptuvę, kurioje išlydyti du šaukštai sviesto, įdėti medų, gerai išmaišyti, įpilti šaukštą grietinėlės ir apie 10 min. patroškinti. Suberti abrikosus ir troškinti, kol nebeliks skysčio. Morkų ir abrikosų masę atvėsinti, sumaišyti su pistacijomis.

Tešlą perminkyti, padalyti į dvi lygias dalis ir iš kiekvienos suformuoti maždaug 30 cm ilgio virvelę. Kiekvieną virvelę iškočioti į maždaug 12 cm pločio lakštus. Įdarą paskirstyti kievieno lakšto viduryje, supilti likusį sviestą, suberti migdolų drožles. Kiekvieną tešlos lakštą sulenkti, rūpestingai uždarant įdarą. Abu pusgaminius susukti į virvę, galus užspausti ir užkišti į apačią. Pynę šiltoje vietoje palaikyti dar 15 min. Kepinį aptepti likusios grietinėlės ir trynio plakiniu, apibarstyti cukraus kristalais ir migdolų drožlėmis. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min.

****

Cukraus kiškiai

150 g liesos varškės,

6 aliejaus,

1 kiaušinis,

75 g ckraus,

druskos,

300 g miltų,

1 pakelis kepimo miltelių,

1 trynys,

75 g sviesto,

cukraus pabarstyti.

Varškę, aliejų, kiaušinį gerai išmaišyti, suberti cukrų, druską, miltus ir kepimo miltelius. Masę gerai išmaišyti, išminkyti. Tešlą iškočioti į maždaug 0,5 cm storio lakštą, su formele išspausti kiškį. Pusgaminius aptepti trynio ir 4 šaukštų vandens mišiniu, kepti 180 laipsnių orkaitėje. Sviestą išlydyti, juo aptepti dar šiltą kiškį, apibarstyti cukrumi ir atvėsinti.

****

Varškės bandelės

250 g liesos varškės,

3 šaukštai cukraus,

5 šaukštai aliejaus,

1 kiaušinis,

1 apelsino žievelė,

druskos,

250 g miltų,

1 pakelis kepimo miltelių,

50 g smulkiai supjaustytų džiovintų abrikosų,

30 g razinų,

50 g kapotų lazdynų riešutų,

2 tryniai,

2 šaukštai apelsinų sulčių,

po 30 g aguonų, sezamų ir cukraus kristalų pabarstyti.

Sumaišyti varškę, cukrų, aliejų, kiaušinį, apelsino  žievelę, druską. Suberti miltus ir kepimo miltelius, įminkyti razinas, džiovintus abrikosus ir riešutus. Iš tešlos suformuoti maždaug 14 mažų bandelių, aptepti trynio ir apelsinų sulčių plakiniu, apibarstyti aguonomis, sezamu, cukraus kristalais. Kepti apie 25 min. 200 laipsnių orkaitėje. Patiekti šiltas.


Šiame straipsnyje: Velykosreceptaivaišės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių